АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

200 таксита са изчезнали в Пловдив

24 таксиметрови превозвачи са отпаднали от пазара за първите 8 месеца на годината

Данък такси под тепетата няма да се пипа за догодина

Таня Грозданова

Оплакванията на пловдивчани през последните месеци, че таксита не стигат или е трудно да намериш жълта кола в дните, в които се ползват масово, ще се окажат верни. Тези факти се потвърждават от официален общински документ.

Такситата в Пловдив са намалели с 200 на брой за периода от 01.01.2018 до 21.08.2018-а година. В същото време 24 таксиметрови превозвачи са отпаднали от пазара на тази услуга в Пловдив за първите 8 месеца на настоящата годината. Данните излизат от проектопредложение за запазване на размера на така наречения „данък такси“, което ще бъде разгледано на редовното заседание на Общински съвет – Пловдив в четвъртък – 25 октомври.

През миналата година в града са осъществявали таксиметрова дейност 223 фирми-превозвачи с 1650 автомобила, а за времето от януари до август фирмите са 199 и те оперират с 1450 жълти коли.

Събраните суми от данък върху таксиметров превоз на пътници в  Община Пловдив за 2017-а година са в размер на 1 047 897 лева, сочи справката. Прогнозната събираемост на този вид данък до края на годината е 1 млн и 50 хил. лева. До август от него в общинската хазна са постъпили близо 600 000 лева.

Припомняме, че през месец май от Националната асоциация на таксиметровите водачи в града внесоха жалба в Прокуратурата срещу общинската наредба, с която бе определена минималната тарифа за таксиметрови услуги. Тогава от Асоциацията обявиха, че са поръчали на лицензиран експерт-счетоводител експертна оценка, резултатите от която сочат, че определената в момента цената е 65 ст./км. е значително под себестойността на цената за превоз. Релано тя е около 1 лв./км, настояват превозвачите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина