АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Строителството до Юбилейния блок продължава

За протестите – още не е решено

Още няма яснота дали ще бъден сложен край на протестите на граждани от пловдивския район „Южен“, които недоволстват от проекта за построяване на жилищна сграда до Юбилейния блок на честен терен. Днес бе първата среща на живо на представители на инициативния комитет с инвеститора Илиян Филипов в Заседателната зала на Община Пловдив, която бе организирана с посредничеството на Община Пловдив и медиаторството на кмета Здравко Димитров. Разговорите продължиха близо час.

Вариантите са два, каза след срещата Тереза Колева от ИК, която е архитекта и урбанист.

Първият е предложен от инвеститора и касае облагородяване на цялата зона, след като приключи строителството на 7-етажната жилищна сграда, около въпросния терен, включително пространството извън границите на частната собственост. Ако се постигне съгласие, за целта ще бъде подписан тристранен договор – между община, фирма и граждани – като гаранция за изпълнение на поетите ангажименти.

„Хората ще получават компенсация за това, че в някаква степен ще им бъде нарушена средата, в която живеят“, коментира арх. Колева.

Вторият вариант на развитие на сценария е „Внасянето на жалба до Административния съд в Пловдив и сигнал до ДНСК от страна на инициативния комитет срещу действащия Подробен устройствен план от 2005-а година за поземления имот на инвеститора“, уточни Тереза Колева.

Въпреки предварително анонсираната информация, че изпълнителният директор на дружеството инвеститор „Пимк Блид Груп“ Илиян Филипов, няма да присъства, заради неотложен ангажимент, той бе на срещата в уреченото време в общината. Той първо изрази благодарност за възможността да се срещне с хората.

„Радвам се най-вече, че тази среща се състоя, а не да си говорим през медиите. Поемам ангажимента, че не само ще направим зелените площи, но и детска площадка в района. Още преди 20 дни сме входирали идеен проект за алеи с пейки и висока растителност в междублоковите пространства и голяма детска площадка. Искам да подчертая, че на този терен не е правено никакво облагородяване през последните 30 години. Надявам се на разумен край на тази ситуация и да оставим институциите да работят, а не да се занимават с нашите конфликти“, заяви Илиян Филипов.

Инвеститорът поясни, че ще се спазват часовете за почивка от 14 до 16 часа и няма да се работи в неделя на строежа. Освен това на място има на разположение машина за почистване, контейнери за строителни отпадъци и т. н.

„Разменихме си телефоните с хората. Могат да ми звънят винаги, ако смятат, че  нещо не е наред“, заключи Филипов.

Аз, като кмет, който не е издал заповедта за конкретния строеж, мога да кажа, че има законно издадено строително разрешение и Подробен устройствен план, който е в сила. Сигурен съм , че поетите от двете страни ангажименти ще бъдат изпълнени, отбеляза кметът Здравко Димитров и допълни, че това е начинът да се решават конфликтите – като се седне на масата и се разговаря.

В крайна сметка от ИК не можаха да кажат дали са удовлетворени от чутото. Те заявиха, че към днешна дата не могат да кажат продължават ли протестите.

„Това е решение, което трябва да вземат 1600 души, които са се подписали в подписката“, каза Димитър Колев, домоуправител на ул. „Македония“ 81.    

На срещата присъстваха още кметът на район „Южен“ Костадин Язов, ресорният заместник-кмет арх. Невена Балчева и гл. арх. на Пловдив Димитър Ахрянов.

ПУП-а, на базата на който е издадена виза за проектиране и разрешение за строежа до Юбилейния блок, е незаконен

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. АБЕ АХМАЦИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ ПИМК И МЕКА ТОПЛИНА БЯХА ОСНОВНИТЕ СПОНСОРИ НА ГЕРБ ЗА ИЗБОРИТЕ. СЕГА ТЕ УПРАВЛЯВАТ ГРАДА , А ЗИКО Е ЕДНА КУКЛА ПИНОКИО.ДАЖЕ ЗАМ. КМЕТОВЕТЕ МУ ГИ НАЗНАЧИХА. ТО БИВА ПРОСТОТИЯ , АМА ТОЛКОВА НЕ БИВА. НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ПАК СИ СЕДЕТЕ ПО КЪЩИТЕ И НЕ ГЛАСУВАЙТЕ. ОБРЕЧЕНИ СТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ ТАКИВА КАТО МАМИНИЯ И БЕЗСЛОВЕСНИЯ БАСКЕТБОЛИСТ

  2. Мафията ПРЕЕБАВА всички в този град, явно всичко е купено и платено отдавна от правилните хора, няма сила която да спре безумието – този град се разпада в мизерия, кал и свинщина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина