АктуалноГрадътКултураНовини

Световни зведи и български творци заедно на Седмица на съвременното изкуство 2019

Обичайният дом на дългогодишното събитие – Баня Старинна – и СКЛАД в Тютюневото градче стават домакин на събитието

Изложбата събира творби на уникалния видео артист Бил Виола и легендарната японка Яйои Кусама

Теодор Караколев

Световноизвестните имена Бил Виола и Яйои Кусама ще бъдат представени за пръв път в България в рамките на едно от най-обещаващите издания на Седмица на съвременното изкуство. Изложбата ще се проведе на две места – в традиционния дом Баня Старинна, и в СКЛАД в Тютюневото градче, а едно от интересните съпътстващи събития – филмът за Яйои Кусама ще се случи в LUCKY Дом на киното. Откриването на „Изкуство. Без граници. Пловдив“ е тази неделя (1 септември) от 19:00 в Баня Старинна, а творбите ще останат в пространствата до 30 септември.

Артистите са на място, като Делфин Райст, която подрежда своята творба в СКЛАД

Изложбата е разделена тематично, спрямо пространствата, в които се излагат различните произведения. В Баня Старинна ще видим по-лични неща, мястото предразполага към уединение, докато в СКЛАД творбите са по-екстровертни, повече насочени към социалното и общественото – като връзка с тютюневия град и неговата история, разказват кураторите Емил Миразчиев и Илина Коралова.

Баня Старинна е традиционното място на Седмицата, като в централната зала продължава да се работи активно

Голямото име в изложбата е Бил Виола. Неговата работа „Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода“ ще бъде изложена в Баня Старинна. Видео творбата засяга темата за обръщането на човека от прагматизма и материализма към духовните ценности, пише в текста към изложбата. В СКЛАД ще можем да видим по-социално насочените творби на Уте Рихтер, чиято завеса ще ни накара да се замислим дали надеждата е положително или лошо нещо. Зад нея е инсталацията на швейцарката Делфин Райст „Непрекъснат растеж на консумацията“.

По завесата на Уте Рихтер все още работи екипът на изложбата и кураторът Илина Коралова

Освен тях ще видим интересната видео творба, засягаща темата за бежанците на Юлиян Розефелд, както и творби на група FAMED, пловдивската група 7+1, Ния Пушкарова, Надя Генова, Севдалина Кочевска и други. Акцент в програмата е филмът за Яйои Кусама – известната със своите точки японска артистка, който ще бъде показан в LUCKY Дом на киното на 3 септември от 19 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина