АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Прокуратурата: От 3 до 6 години затвор грози служителите, отнасяли се нечовешки с болни възрастни в Пловдив

Полицията обискира Центъра за настаняване от семеен тип в Комплекса за социални услуги „Свети Георги“

Злепоставяне и осъществена принуда – това са двете престъпления, по които Районна прокуратура Пловдив извършва предварителни проверки за случая с грубо и нехуманно отношение към възрастни хора с деменция в социален център в Пловдив. Това съобщи зам.-районният прокурор Атанас Илиев на извънреден брифинг.

Припомняме, че по-рано днес Прокуратурата се самосезира от материали в медиите и разпореди незабавна проверка за изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив, който се намира в Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ на Цариградско шосе. Проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда.

Към момента не са установени лицата, които са упражнявали тормоз върху хората от дома, заяви още прокурор Илиев. Той изрази надежда, че авторите на репортажа ще окажат съдействие на институциите в хода на проверката.

За същото призоваха днес ресорният зам.-кмет Анести Тимчев и шефката на ОД „Социално подпомагане“ Надя Танева.

Магистраите наредиха и незабавната проверка да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – гр. Пловдив. Полицията обискира Центъра в ранния след обяд днес, иззети са документи. По непотвърдена официално информация полицията в Пловдив разкрила и други нарушения  в Центъра.

Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения.

Уволняват служителите от видеото с нечовешко отношение към възрастни хора в КСУ „Св. Георги“

Прокуратурата се самосезира по сигнала за тормозени възрастни хора с деменция в социално заведение в Пловдив

Брутално отношение към болни в Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина