АктуалноГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Приемственост само на снимка

Митрополитът прекади кметския кабинет

От четиримата последни градоначалници на Пловдив само един присъства на тържественото заклеване на новото управление  

Таня Грозданова

Хляб и сол, и строена администрация – така посрещнаха новия градоначалник на пл. „Стефан Стамболов“ 1. Лично митрополитът го ескортира до Общината, където Дядо Николай прекади кметския кабинет, преди Зико да прекрачи прага му. Сякаш така злите сили са прогонени от ъгловата стая на втория етаж.

Според вярванията да те посрещнат с хляб и сол е висша форма на гостоприемство. Така че да посрещнеш някого с хляб, съдържа в себе си много елементи, но в крайна сметка е най-простата форма на добронамереност и споделяне. Със солта нещата са малко по-различни. Древните са я използвали със съвсем различно предназначение. Тя е имала магически свойства. Не за овкусяване на хляба, а за пречистване и защита от зли сили. Обичаят е езически, но по своя смисъл не противоречи на християнската традиция.

В сградата Здравко Димитров бе посрещнат от предшественика си, което може би трябваше да извини отсъствието на Иван Тотев от церемонията по заклеването на кметовете и общинските съветници.

Нещо повече, от четиримата последни градоначалници на Пловдив: Спас Гърневски, д-р Иван Чомаков, Славчо Атанасов и Иван Тотев, само предпоследният присъства на тържественото учредително заседание и заклеването на новото управление. Славчо Атанасов поздрави Здравко Димитров и му пожела „Успех!“, но не стори същото с неговия наследник в Областта – Дани Каназирева.   

В залата на Историческия музей още с първия вот за избор на председател на Общинския съвет се разбра, че мнозинството в следващите четири години се очертава масово – 37 души гласуваха тайно „За” кандидата за съветник №1, предложен от групата на ГЕРБ Александър Държиков.

Ето как протече тайното гласуване:

Изясни се и кои политически сили ще играят ролята на опозиция, както и кои от опозиционерите ще излъчват алтернативни решения. Всичките 7 социалисти, плюс Слави Атанасов и Костадин Гаров от НФСБ, пуснаха недействителни бюлетини, поради липсата на квадратче „Не подкрепям никого“, а „Демократична България“ предложи свой човек – д-р Веселка Христамян за председател и групата гласува за нея.

Цялата церемония бе предавана на живо в социалната мрежа Facebook и на видео стена на площад Съединение. Пловдивчани се надяват, че това може би е знак за подновяване на живите предавания от редовните заседание на местния парламент.

Липсата на приемственост се прокрадна не само с отсъствието на Тотев, но и с недаването на думата на председателя на Общински съвет с мандат 2015 – 2019 Савина Петкова, която бе в залата с надпис на входа „Съединението прави силата“.

Приемственост демонстрираха на снимка за спомен трима председатели на ОбС: арх. Илко Николов, Савина Петкова и Александър Държиков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Каквото посяваш от него девет пъти поче ще жънеш – Жалки Съз-Дани-я. Целият нов „е-ЛИТ-на Пловдив и областа е реалната картина на елита на България. Тези които стоят на върха си подбират себеподобни, но категорично не по умни от тях, за да слушкат. Дядо Николай се превърна в един миг, на силата, която ще управлява Пловдив. На зико му се даде мандат за последно, а дани я занулиха политически. Пловдивчани са в потрес, членовете на герб са ужасени и напълно обезверени въобще в стойностите на тяхната партия. Сред тях няма ни един достоен да заеме поста на областен, всички са двойкаджии според борисов. Този нов елит бих определил като най-новият миньорски екип на Пловдив, защо, защото достигайки дъното започваме яко копане още и още надолу към тъмните недра на безпътието. Твърдя, че може да станем свидетели на първия прекратен предсрочно мандат на кмет и не първия, но пореден такъм за областта, хайде на бас.

  2. Бахти и елита, бахти и чудото – тоя дето държеше барчето на ПУ-то – кмет, една бивша сервитьорка – областен и един луд поп, които ги калесва на тия длъжности.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина