АктуалноВкусът на градаГрадътЗабавлениеНовини

Още любими сладкарници

От LOST IN PLOVDIV подбраха още 5 места, които да не пропускате при следващата си разходка

Почти няма човек, който да не обича сладки изкушения. Дори и да сме на строга диета, винаги имаме нещо любимо, с което да прегрешаваме. А обиколките в Пловдив задължително предполагат почивка за по кафе и парченце торта например. Мина повече от година и половина от статията ни със Сладкарниците, които трябва да посетите, а на хоризонта вече са се появили нови места, както и позабравени стари. Ето какво ни препоръчва екипът на пловдивския гид LOST IN PLOVDIV.

Предполагаме, че вече сте опитали всички новости в безспорните ни любимци Dolce Fellini и Стената, затова днес сме подбрали още 5 места, които да не пропускате при следващата си разходка.

Dolce Mela е вкусно и очарователно местенце, където допираш глава до витрината и не знаеш какво да избереш. Най-добрите им рецепти са силно повлияни от духа на Франция и Италия, а техните сладкари и пекари са в непрестанно търсене на нови вкусове. Всеки месец на щанда се появява ново предложение, приготвено от най-чистия белгийски шоколад, френска сметана и немско масло. Във всяко едно парченце е вложено много старание, любов и усет към правилната комбинация на текстури и аромати. Мястото не е голямо, но си струва да го посетите, за да се насладите на актуалните вкусотии.

Сладкарница Молле е още едно мъничко бижу, което улисани в пъстротата на творческия квартал лесно може да пропуснете. Кокетното местенце ще ви привлече с апетитния аромат на детство и чудни сладкарски изкушения. Подходящо за отмора на всички, уморени от обикаляне по калдъръмените улички.

За всички любители на греховно сладките от специалитети от Турция е задължително посещението в сладкарница Джумая. Сладката сиропирана баклава тук е в изобилие от най-различни видове. С шам фастък, с орехи, във всички форми и размери. Миниатюрни хапки, които се отличават с неповторим дъх на масло, плътен сладък сироп и крехки тънки кори, наредени на много пластове. Вкусен кадаиф с типичната ориенталска нотка- хрупкав, сладък и разбира се отново сиропиран. Турски локуми и халви с различни аромати и цветове – от киви, кокос, нар и същевременно с още по-голямо разнообразие от ядки – лешници, орехи, бадеми, както и неизменният шам фастък. Всичко това е наредено като за корица на списание по витрините. Може още да намерите и невероятни толумбички, които незнайно как хем са сочни, хем са хрупкави, но и домашно направени бонбони ала Рафаело, честно казано дори по-добри от оригинала. Да не пропуснем да споменем и наличието на пишмание, което не е толкова популярно сред българите, колкото баклавите и локума, но в никакъв случай не отстъпва по вкусови качества. Има го на конци, с шоколад, с шам фъстък.  Предупреждаваме, че който е на строг хранителен режим, по-добре е да не припарва дотук.

Сладкарница Mozaik е другото заведение, в което ще ви посъветваме да отидете, ако сте фенове на турските десерти. Там ще ви нагостят с уникално вкусно Трилече. Това е изключително лек и вкусен десерт с карамелена заливка, който прилича на реване с глазура. Специфичното при него е, че по оригинална рецепта се приготвя с три вида мляко: прясно мляко, течна сметана и кондензирано мляко. Смята се, че изселниците албанци пренасят Трилече на територията на Турция, а днес той вече е доста популярен начин за подслаждане в южната ни съседка. Макар и извън централната градска част, ако имате път към района на Събота пазар, отделете си време за посещение и наслада.

И последното предложение отново ще ви разходи малко извън идеалния център. Сладкарница „Малката Ида” се намира в квартал Тракия и очаква всички, които търсят някой, който да разкаже техните истории. Защото да умееш да „говориш” само с блат, няколко пласта уханен крем и глазура е изкуство в най-висшата му форма. Да си част от историята на хората, да сбъднеш мечтите им, да пресъздадеш най-красивите им фантазии върху торти е нещо, което не се учи – то се носи в сърцето! В сладкарница „Малката Ида” може да поръчате сред голямо разнообразие от торти по домашна рецепта, торти с фондан и захарни фигурки, мъфини, брауни, петифури, курабии и много други сладки вкусотии. Една от най-големите страсти на сладкарите им са детските торти, които им позволяват да развихрят въображението си и да накарат любимите детски герои да оживеят на любимия десерт.

И въпреки че лятото вече чука на вратата, един път в седмицата нарушаването на режима е абсолютно позволено. Кое е вашето предпочитано място за вкусни изкушения?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина