АктуалноМненияНовиниПод ножа

Николай Радев: Искаме оставката на изпълнителния директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева

Подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, заяви в отговор тя

Проектът Европейска столица на културата е несъвместим с непостоянните партийни и политически страсти, съответно не би могъл да се поставя в полза на каквито и да било предизборни стратегии, подчертава артистичният директор на фондацията

„Искаме оставката на изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и отговорност на УС в лицето на кмета”. С това изречение, с вероятно неволна административна грешка относно длъжността на Куюмджиева, председателят на групата съветници на БСП в Общинския съвет Николай Радев поиска артистичният директор на „Пловдив 2019” да освободи поста си. Причината е одобрен и финансиран със 7 хиляди лева проект на фондация „Глас”, която организира прайд парада в столицата. „Пловдивчани са загрижени. Получихме сигнали срещу проекта на фондация „Глас”, която организира прайд парада в София. Настояваме този проект да бъде прекратен”, заяви от трибуната Радев. И определи финансирането на проект, който включва включва изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ като аморална пропаганда и обслужване на чужди интереси.

Преди два дни оставката на Куюмджиева заради същия проект поискаха и от ВМРО. Днес тя отговори на социалистите и войводите с позиция, която публикуваме без авторска намеса:

„Основна цел и концепция на програмата на „Пловдив- Европейска столица на културата 2019“ е да покаже различни аспекти от съвременното общество, да включи разнообразни общности и малцинства, да включи изкуството и културата в помощ и защита на основни човешки права и на първата и най-важна ценност, проповядвана в голямото европейско семейство – свободата.

Пловдив е единствена Европейска столица на културата, която изгради програмата си изцяло на принципа на отворените покани и предостави максимално широка възможност за участие и допълване на предварителната програма с идеи и проекти. За три години в отворените покани на фондацията кандидатстват над 1000 организации от страната и чужбина.

Всички проекти, включени в Европейска столица на културата, са селектирани и избрани съобразно основните цели и концепции на предварителната програма на “Пловдив 2019”, официално и публично оповестените критерии на журито, както и изискванията на българското законодателство. Основно изискване към всички кандидати за участие в програмата е да имат гарантирани авторски права, да не уронват престижа и авторитета на програмата, както и проектите да не съдържат прояви на дискриминация и омраза и ограничаване на творческата свобода.

Проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” е селектиран по отворена покана “Малки проекти: събития и общностно участие”, проведена от фондация “Пловдив 2019” през 2018 г., заедно с още 57 проекта от София, Пловдив и други населени места. Проектът предвижда реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТИ общността през призмата на балканската семантика днес. По своята тема проектът напълно отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”.

Европейска столица на културата е културен проект, който борави с инструментариума на изкуството, и дава уникална възможност за творческа изява и разширяване на артистичния кръгозор. Проектът е несъвместим с непостоянните партийни и политически страсти, съответно не би могъл да се поставя в полза на каквито и да било предизборни стратегии. Основно изискване по регламент към реализацията на проекта е политическата ненамеса в неговото съдържание, за което гарант е експертният екип на Фондация “Пловдив 2019” в това число и артистичния директор. Недопустим е всеки опит за външна и политическа намеса на ниво съдържание, където се изисква съответното ниво на експертност. Подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Тия хора съвсем не знаят къде се намират! 3 месеца нищо не се е усетило, че сме столица на нещо! Правят си едни неща с общината и разни еврогейски организации, а напредват само строежите на кмета и зам.кмета, някои общински съветници и разни бутафорни градски ремонти, а данъците вече са за плащане!?

  2. 1. В заглавието думата „изпълнителен“ е погрешна, бюрократично-корпоративна, каката се води АРТтаджийски.
    2. Далеч по-цивилизовано звучеше нашенското си открай време ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ.
    Включваше всичко, и много повече от изкуственячески АРТаджилък (визуален): а именно Performing.
    3. Както се знае ототдавна ИЗКУСТВОТО Е ПОЛИТИЧНО, всичкото. Никой вид, никой жанр, никакъв маймунджулук не е имунизиран нито откъснат от ОБЩЕСТВОТО И НЕГОВИТЕ ПОЛИТИКИ И ИНТРИГИ.
    Ако г-цата иска да няма общо (с тази паплач) – ами да се посвети на натюрморти (ама без застреляни лъвове от Камата, щото и там . . .) или пък да постъпи в манастир (не че там с игуменкатъа няма да интригантстват, или с оня чаровен мУтрополит Никола Методиев).
    4. А дали пловдивските момченца -начервосани и с панделки- ще се натръшкат в кръг на чергата Монте-SORRY да си разглеждат с момиченцата интересните анатомийки е ПОЛИТИЧЕСКИ въпрос, като почнем от Кулата на боливардо, та през „аполитичната“ Кака, т и до . . едно Чичовото.
    Да де, права си, всички други са криви!
    ПО НЕКАДЪРНОСТ =чисто и просто, няма място за усукване

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина