АктуалноГласовеМненияНовини

Най-важните телефони и информации за коронавируса до сега (ОБЗОР)

Задължително е да се знае, че карантина не се налага само на хора, които имат симптоми или са контактували с човек с коронавирус, а важи за всички, които се връщат от следните държави: Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Китай, Италия, Испания, Иран и Република Корея

Славена Шекерлетова

От Генералния щаб за реакция на коронавируса вече няколко пъти обявиха, че масово не се спазва карантината. Задължително е да се знае, че карантина не се налага само на хора, които имат симптоми или са контактували с човек с коронавирус, а важи за всички, които се връщат от следните държави: Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Китай, Италия, Испания, Иран и Република Корея. Всички те са длъжни да останат у дома си в срок от 14 дни. Причината за това е, че те вече може да са носители или заразени с новия вирус, но да се чувстват добре, да нямат симптоми, но неспазвайки срока за стоене вкъщи пренасят заразата, което неимоверно ще увеличи случаите у нас. Наказанието за нарушители след спешно приетите промени в Наказателния кодекс е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.

Няма информация колко българи в момента са пуснати в отпуск от други държави с коронавирус и са се завърнали у нас. Надяваме се граничните власти да обясняват на всеки един, че карантината не е само за хора, които имат температура, премерена на място, а за всички, които влизат в България от посочените по-горе държави. Граждани сигнализират, че са притеснени и за това дали хората от ромската общност, които работят в чужбина, връщайки се сега, поради липса на работа, ще спазват 14-дневния срок. И както стана ясно, у нас вече има няколко досъдебни производства, свързани с неспазването на наложена карантина – към Столичната дирекция на вътрешните работи, в Монтана и Варна. Към 15 март малко на 400 човека са под карантина в България.

Вижте обобщение на важна информация относно това, което трябва да знаете за коронавируса, вашето поведение, полезни сайтове, както и телефони, които може да използвате при необходимост

БЧК-Пловдив разполага с телефонна линия, на който доброволци психолози ще дават информация, консултации и ще събират сигнали за възрастни самотно живеещи хора, но в крайна нужда, които живеят в Пловдив. Телефонният номер е: 070041744.

За нарушения в Столипиново – сигнали се подават на дежурния телефон в местното полицейско управление – 6-то РУ – 032/624195.

За съжаление във време на криза се появяват и много лъже-сайтове, които заблуждават хората и разпространяват невярна информация. Разумно е единствено да се придържате към информациите по националните медии като БНТ и доказали се регионални медии със своята коректност.

Важна информация за Ковид може да четете и на сайта на Българския лекарски съюз: https://blsbg.com/bg

Например, това е нужно да е прочел всеки: https://blsbg.com/bg/4271.vajna-informaciya-za-covid-19.html

Сайт на Световната здравна организация https://www.who.int/

Новосъздаден сайт с преводи на научни статии по темата: http://covidresource-bg.org/

Както и научният блог: https://6nine.net

И все пак, винаги имайте едно на ум!

Граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19 денонощно на телефонен номер: 02/ 807 87 57

Към спешния телефон 112 вече работят и четирима медици, към които се пренасочват обаждания, свързани с COVID-19.

В Пловдив сигнали за нарушения, струпвания на хора и други въпроси в Областна администрация има дежурен телефон: 032/ 628 595.

В Асеновград хората, които имат нужда от подкрепа и помощ, особено възрастните и самотни, могат да позвънят на телефон 0896 893 765 от 08:00 ч. до 17:00 ч. по информация на общината.

При проявени симптоми не е необходимо човек да се явява лично при лекаря, а е добре да му се обади първо по телефона, за да получи инструкции. Също така не е необходимо лично да се посещава отново за издаването на болничния лист. Той може да бъде издаден, но да се получи от личния лекар и да се представи на работодателя след изтичане на срока на карантината.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина