АктуалноКултураНовини

Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов“ 2019 е Теодора Димова (ВИДЕО)

Наследничката на Димитър Димов цитира Атанас Далчев: „Един писател се познава не по това, което е написал, а по това, което не си позволява да пише.“

Националните литературни награди за 2019-а бяха връчени тази вечер в на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Един великолепен автор, така скромно я представи министърът на културата Боил Банов, връчвайки ѝ Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов“ 2019.

Наследничкката на Димитър Димов – Теодора Димова, излезе силно развълнувана под стряхата на къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град и пое „бухалчето“ от ръцете му.

Припомняме, че носителят на ежегодната Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министърът на културата. Тази година тя бе връчена за 20-ти път.

Теодора Димова е родена през 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва 114 АЕГ и английска филология в СУ. Учила е в Royal Court Theatre в Лондон. Била е журналист, преводач и преподавател по английски, работи и в редакция „Радиотеатър“ на БНР. Първата ѝ пиеса „Фюри“ печели през 1987 г. награда на конкурс в националното радио.През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. Ръкописът на романа „Майките“ печели голямата награда на конкурса „Развитие за 2004 г., а през 2007-ма наградата на Bank Austria за източноевропейска литература, както и наградата на София в раздел литература. Романът ѝ „Адриана“ е номиниран за наградата „Вик“ за 2008 г. През 2010 г. „Марма, Мариам“ печели Националната награда за литература „Христо Г. Данов“. Същата година е сред номинираните за националната награда за съвременна българска проза „Хеликон“. А през 2014-а това се случва с романа „Влакът за Емаус“.

Дамата на словото призна, че внимава за всяка своя дума и за това да бъде честна към читателите. Теодора Димова цитира Атанас Далчев, чиято 115-годишинина от рождението му отбелязахме наскоро.

„Един писател се познава не по това, което е написал, а по това, което не си позволява да пише.“

Това определи тя като свое второ верую, докато твори.

Призьорката сподели, че е изключително развълнувана, тук и сега, заради отговорността пред нашите предци и защото получава тази награда близо до Тютюневия град, тук където е писан и романа „Тютюн“.

Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ 2019 бяха връчени тази вечер на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град.

Чавдар Ценов бе отличен с Наградата „Христо Г. Данов“ в раздел „Българска художествена литература“ за романа „Накъде тече реката“ .

В раздел Преводна художествена литература победител е Ангел Игов – за превода на „Котките. Практически наръчник от Стария опосум“ от Т. С. Елиът – Издателска група „Агата – А“

Преводна художествена литература – Лиляна Табакова за „Бестинарий“ на Хулио Кортасар, изд.Агата – А

Хуманитаристика – Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добордетел“, изд.НБУ

Изкуство на книгата – издателство Колибри за поредицата от книги за деца на Валери Петров

Издание за деца – издателство Лист за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга – Предаването „ Арт ефир“ на БНР

Библиотеки и библиотечно дело – РБ „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на врмето – дигитален архив на област Враца“

Електронно издание и нови технологии – РБ „Партений Павлович“ – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина