АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Колоритът на Капана се ражда пред очите на минувачи и бизнес (ГАЛЕРИЯ)

Ядрото в нови цветове от Йордан и Симеон  

Авторите: Нека хората сами дадат име на това, което ние даваме на града

Таня Грозданова

Бизнесът, айлякът, туристи и минувачи по улица Загреб и съседната ѝ Куртевич в Квартала на творческите индустрии наблюдава с интерес раждането на новата художествена украса на откритата сцена Ядрото. Там от няколко дни творят двама млади артисти – Йордан Терзийски и Симеон Пенчев, на калкана, върху който допреди 24 май стоеше проектът Графонетика, направен по време на НОЩ/Пловдив 2014-а.

Йордан участва в новия Пътеводител Maina Town, който излезе на български и английски език в началото на месеца. Той е автор на три от комикс героите в гида. Със Симеон са тандем съвременни артисти с галерия и tattoo студио GOLDHORN в Пловдив.

Заличаваното на предишния проект започна ден след честванията на Деня на буквите и предизвика вълна от недоволство в социалната мрежа и Капана, тъй като никой не знаеше причината за това. В търсене на повода преди 5 дни репортер на Под тепето разбра, че съществува проект за нова рисунка в рамките на Капана фест 2019-а.

Наш екип посети днес на място творците, докато летяха с вишка нагоре-надолу до калкана.

„Идеята тръгна от самия космонавт. Той е центърът и връзката между Земята и Космоса. Животинките и флората са хаоса тук на Земята, преминава се през следващото измерение и стига до Космоса, неизследваното горе или там каквото е,“ разказва Йордан, а през това време постоянно преминават туристи и местни, които задават въпроси.

Творбата им е изпълнена със символи: „една голяма стъпка за човечеството“, еднорог, колелото, пчела, спирала … и връзката между всичко.

Двамата със Симеон пети ден творят и признават, че са притиснати от времето. Биха го изпипали още 2 дни, но днес трябва да се довърши. Голям филм е да се катериш по тази стена, особено като пече през цялото време, признават те. Стената е мащабна и постоянно изскачат някакви перипетии – вчера имаше детски концерт след обяд, появи се и инсталация. За последната разбрали само, че е на г-жа Бочукова и се нарича Космос.

Шегуваме се, че и на тях летенето не им е непознато с тази вишка нагоре-надолу. Отвръщат, че който се страхува от мечки не ходи в гората, а който се страхува от високото – не се качва на високо.

Изпълнението е по проект към Капана фест и авторите твърдят, че не знаят стойността му, те са само изпълнители и са ги поканили. Питам ги има ли си име.

„Вие му дайте име. Аз просто имам нещо в себе си, което ме чопли и искам да го изкарам от там нататък вече наблюдателят решава. Всъщност с всяко изкуство е така. Нека хората сами дадат име на това, което ние даваме на града,“ артистично откровен е Йордан.

Той още не знае, че сме говорили със съседите. Петър от Тай стрийт фууд и Петър от сладкарницата за френски макарони Bebba – ги наблюдават от самото начало и се радват на новите цветове в Капана. Двамата адаши са кръстили творбата „Мечтата на Човека“.    

„Ние се опитваме да направим компилация между измеренията, не само на езиково ниво. Затова ни е малко странно, че ни хейтят в мрежата. Навсякъде по света е така.

Не е яко да направиш нещо готино и някой да дойде и да си остави ръцете след това.

Това е илюстрация на стена, стенопис или стрийт арт и много други думи, а не графит.

Оставяме следа от това, което беше тук преди – проектът Графонетика, така ще отдадем почит на труда на неговите автори.“

Как и каква е следата, минете и вижте сами. Може да го сторите в най-скоро време – Капана фест започва утре.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Старото беше по-хубаво и подходящо за мястото. Това подхожда повече на място с модерно строителство и за деца. А това, че са оставили „следа“ – не ми се мисли на какво ще заприлича стената, ако и следващите 4-5 артиста, които се изкажат върху нея, оставят „следа“ към старото.

  2. Само се усвояват едни пари, поредните глупости, замазаха предното за да нарисуват еднорог и дъга – невероятно, ще се пипам!

  3. Само като им видиш празните погледи и как са насядали по земята на пъпа на Пловдив,все едно група от ликуващи се в комуна са пуснати малко в цивилизацията!
    По-голямо оскверняване и циганизиране на Пловдив не е имало!
    Палячовци неадекватни,това е ПЛОВДИВ,БЪЛГАРИЯ,НЕ Е НЯКОЕ ГЕТО В НЮ ЙОРК!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина