АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Как ще ги стигнем… бургазлиите?

В Пловдив не знаеш дали и кога ще дойде рейс, в Бургас виждаш на живо онлайн ремонтите, транспорта…

Община Бургас представи преди няколко дни новата интегрирана информационна система, която представя различна информация на гражданите – както се изрази кметът на морския град Димитър Николов, „първа стъпка към Смарт Сити“. Приложението, през което всеки може да получи разнообразна информация се нарича Smart Burgas. В действителност това все още не е Smart City, тъй като са нужни още много допълнения – най-вече системата да бъде интерактивна. Иначе казано не само да се получава информация, а и тя да се използва за по-добра работа на града, контрол на транспорта и други градски системи.

Информационната система обаче е несравнимо по-добро от всичко, което имаме в България, а, вероятно, и в който и да е друг български град. Какво предлага тя?

На сайта, който е достъпен от абсолютно всеки човек на планетата може да се намери съвсем тривиална информация – температура на въздуха и водата, както и публично официална информация за качеството на въздуха, нивото на водата и др. подобни. Всеки може да си пусне и web-камера от няколко точки в града – нещо, което само по себе си не е кой знае колко иновативно, тъй като подобни услуги в България има от повече от 10 години.

Истински атрактивни и безспорно полезни са няколко други допълнения в системата. Така например всеки може да погледне във всеки един момент каква е заетостта в Синята зона. Освен цялостна информация за целия град, се предоставя и информация до ниво квартали – по улици на града колко свободни паркоместа има.

Удобство за използващите велосипеди пък е друга система, интегрирана в сайта – за общинските велосипеди. За разлика от Пловдив, в Бургас всеки може да си наеме общински велосипед от десетки велостойки в целия град. Освен, че самата система е бърза и лесна за използване и плащане, в момента дори може да се проверки на коя велостойка колко велосипеда има. Така, например, ако на някоя стойка няма велосипеди, може да си спестите ходенето до там.

Интересна добавка е и системата за градския трафик, която показва върху картата на града кои кръстовища са по-натоварени в момента и къде няма задръстване. Модерната система в Пловдив не ни предлага нищо подобно за момента.

Особено интересна е и информацията за разделното събиране на отпадъци. Публично се извежда информацията за количеството предадени разделно боклуци – хартия, метал, стъкло, пластмаса и други. В Пловдив можем да коментираме единствено картата на „Чистота“, в която уж са вкарани географските локации на различните видове кофи – но тази карта не е актуална, т.е. е почти излишна. Какво и как се събира също е напълно неизвестно.

Може би най-интересно за много хора ще бъде и приложението за ремонти. Десетките ремонти, които се случват в града са публично известни. Така за всички 27 ремонта в този момент в Бургас всеки може да получи пълна информация: какъв тип ремонт има на даденото място, в кои дни продължава ремонтът, в кои часове ще се извършва, кое е отговорното лице и дори – мобилен телефон на лице за контакт. Нещо също много далеч от представите за публичност и прозрачност у нас.

На фона на продължаващата да не работи пълноценно система на обществения транспорт, сравнението с Бургас може да ни послужи за цел, която да гоним, но и да бъде твърде разочароващо за разстоянието, което дели развитието в 21 век на нашия град и морския ни съсед.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

15 коментари

  1. Интерактивен град, красив за окото, нов фонтан, 20-квадратна „пръскалка“, която да те разхлажда посред летните жеги, общински велосипеди, красива морска градина, дотам. Икономически сектор, социален живот – почти никакъв. Предприятия, работни места – почти никакви. Средна работна заплата – 800 лева, 1000 лева, да ама не. Сив сектор – абсолютен, забрави да се осигуряваш върху 1000 лева, за да получаваш нетните 800+! Петко е абсолютно прав, автобусна мрежа – малоумно преправена преди 5-6 години, чакане – средно около 20-25 минути и най-вече – да, това не е най-същественото. По частта с инженерството, наблюдения нямам, но най-вероятно стои сходно с опита, който имам в реализацията си като счетоводител. Обяви 10-15, от които 9-14 ти предлагат 7 часа и половина да вършиш всичко друго, но не и да осчетоводяваш. Работните места в счетоводните къщи (1-2 на брой по обяви) най-често биват заемани от „един познат“, но това не е нищо чудно с оглед на стопяващия се по демографски размери град. Заплатите в този сектор варират между 460 – 1500 лв., често в полза на долната граница. Нейсе, #хубавое – шопски лаф. Градският ми много ясно го каза, след абитуриентския бал наръчникът на един бургазлия ясно гласи местообитанието задължително да се смени в посока София, Пловдив, Варна. Бургаските ВУЗ-ове – пълна скръб, нивото и на учащите – без коментар. За жалост образованието заедно с икономическото „развитие“, са главните виновници Бургас тенденциозно да се обезлюдява. Майни, помислете преди да се сравните с нас.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина