АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Как ще ги стигнем… бургазлиите?

В Пловдив не знаеш дали и кога ще дойде рейс, в Бургас виждаш на живо онлайн ремонтите, транспорта…

Община Бургас представи преди няколко дни новата интегрирана информационна система, която представя различна информация на гражданите – както се изрази кметът на морския град Димитър Николов, „първа стъпка към Смарт Сити“. Приложението, през което всеки може да получи разнообразна информация се нарича Smart Burgas. В действителност това все още не е Smart City, тъй като са нужни още много допълнения – най-вече системата да бъде интерактивна. Иначе казано не само да се получава информация, а и тя да се използва за по-добра работа на града, контрол на транспорта и други градски системи.

Информационната система обаче е несравнимо по-добро от всичко, което имаме в България, а, вероятно, и в който и да е друг български град. Какво предлага тя?

На сайта, който е достъпен от абсолютно всеки човек на планетата може да се намери съвсем тривиална информация – температура на въздуха и водата, както и публично официална информация за качеството на въздуха, нивото на водата и др. подобни. Всеки може да си пусне и web-камера от няколко точки в града – нещо, което само по себе си не е кой знае колко иновативно, тъй като подобни услуги в България има от повече от 10 години.

Истински атрактивни и безспорно полезни са няколко други допълнения в системата. Така например всеки може да погледне във всеки един момент каква е заетостта в Синята зона. Освен цялостна информация за целия град, се предоставя и информация до ниво квартали – по улици на града колко свободни паркоместа има.

Удобство за използващите велосипеди пък е друга система, интегрирана в сайта – за общинските велосипеди. За разлика от Пловдив, в Бургас всеки може да си наеме общински велосипед от десетки велостойки в целия град. Освен, че самата система е бърза и лесна за използване и плащане, в момента дори може да се проверки на коя велостойка колко велосипеда има. Така, например, ако на някоя стойка няма велосипеди, може да си спестите ходенето до там.

Интересна добавка е и системата за градския трафик, която показва върху картата на града кои кръстовища са по-натоварени в момента и къде няма задръстване. Модерната система в Пловдив не ни предлага нищо подобно за момента.

Особено интересна е и информацията за разделното събиране на отпадъци. Публично се извежда информацията за количеството предадени разделно боклуци – хартия, метал, стъкло, пластмаса и други. В Пловдив можем да коментираме единствено картата на „Чистота“, в която уж са вкарани географските локации на различните видове кофи – но тази карта не е актуална, т.е. е почти излишна. Какво и как се събира също е напълно неизвестно.

Може би най-интересно за много хора ще бъде и приложението за ремонти. Десетките ремонти, които се случват в града са публично известни. Така за всички 27 ремонта в този момент в Бургас всеки може да получи пълна информация: какъв тип ремонт има на даденото място, в кои дни продължава ремонтът, в кои часове ще се извършва, кое е отговорното лице и дори – мобилен телефон на лице за контакт. Нещо също много далеч от представите за публичност и прозрачност у нас.

На фона на продължаващата да не работи пълноценно система на обществения транспорт, сравнението с Бургас може да ни послужи за цел, която да гоним, но и да бъде твърде разочароващо за разстоянието, което дели развитието в 21 век на нашия град и морския ни съсед.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

15 коментари

  1. Учудвам се че и тук се намериха завистливи Гагаузи като“ Бургазлията“ или Мария николова.Нищо от написаното от тези нещастници не е верно. Бургас се развива много ,интензивно и това го знае и вижда всеки който го е посетил.Заплатите са отдавна над 1000лева А в индустриалната зона вече всичко е заето от фирми.Започна изграждането на втора индустриална зона.А това че ходели Бургазлии във Варна или София да се лекуват е виц Явно“ Бургазлията “ не се осведомим че две нови модерни болници отвориха врати в Бургас в които работят специалисти от цяла България .Да не говорим че и две нови висши учебни заведения се откриха в загиващия“ Бургас.Няма по завистливо племе от Гагаузкото от тъй наречената морска“ столица.“Боклуци от там намериха начин да злобеят и в Пловдивски сайт

    1. До Нико,
      Заплатите над 1000 лв са само в общината и по-голямата част от публичния сектор. Частният сектор в Бургас, с изключение на няколко бивши държавни завода (3-4-5 на брой), сега приватизирани, на 99% е в сивия сектор. Няма друга чатна фирма, която да ти предлага 100% реален трудов договор. Тотална липса на работни места за висшисти. Масово обявите са за сервитьори, готвачи, продавачи, търговски представители, общи работници от най-ниско ниво на заплащане и лоши условия на труд.
      Що се отнася до т.н логистични база- там няма нито една нова фирма. Съществуващи фирми, складове и малки цехчета си изнесоха базите там, защото наемите им са по-ниски, отколкото в града. Отворете обявите за работа в Пловдив и вижте какво е търсенето на инженери, икономисти, квалифицирани работници и с какви заплати и вижте в Бургас, 20-30 обяви на ден, половината от които едни и същи от години, а другите, писах по-горе за какви позиции. Спрете да пишете глупости, как цъфтял Бургас. Бургас за последните 30 години никога не е бил на такова икономическо дъно, върнахте ни десетилетия назад. През 2007г. стартовите заплати в частния сектор бяха по 1500 лв, а сега не смееш да пискаш 1000 лв.

  2. г-н Каролев явно е от „интерактивното поколение“. Смарт система с прости думи е система, която анализира и реагира на данните които получава, без човешка намеса.

    В Бургас мога да кажа че е удоволствие да се ползват автобусните линии. Оставям си колата на паркинга на Гурко срещу 5лв/ден и се предвижвам само с автобуси. Там съм няколко дни всеки месец. В Пловдив след години опити просто приех, че няма транспорт и се движа с кола, което е безумно.

    1. Бургас е доста компактен град, ако не пътувате до Меден рудник или друг краен квартал, в централната част и някои от централните квартали, съвсем спокойно може да се предвижвате пеша. Там и без това градският транспорт няма линии или за късо разстояние трябва да смениш 2 автобуса, чакането по спирките е повече от времето за придвижване. Примерно централна жп гара- трета поликлиника и т.н., примери. Има много необхванати части на града от градския транспорт.
      Но разбирате ли, не това е най-същественото в Бургас? Някаква нова схема, да и нови автобуси, които всъщност са единственото благо в транспорта в Бургас и някакви електронни системи с безполезно действие, не вдигат нивото на града. Знаете ли, че мои близки деца, в продължение на година си търсиха работа в Бургас, единият като счетоводител, другият като инженер и накрая заминаха единия за София, другия за Пловдив. Всъщност за инженерната специалност, за цяла година, нямаше нито една обява в сайтовете, а за счетоводител имаше предложения от сивия сектор с минимална заплата и шест дневна работна седмица и пак не беше сигурно, защото кандидатите бяха доста.

  3. „Информационната система обаче е несравнимо по-добро от всичко, което имаме в България, а, вероятно, и в който и да е друг български град. Какво предлага тя?“ Голям абзац…
    Не ни трябват интерактивни системи и какви ли не други небивалици, които ненужно ще оскъпят транспорта. Трябват ни бус-ленти, повече рейсове по линиите и повече линии. Ако градския транспорт бъде сложен на първо място, първо трафика ще се оправи, второ – въздуха ще е по-чист, трето – рейсовете ще са на време и няма да има нужда от „smart Plovdiv“.

  4. Много лесно и бързо свикнахме с комфорта при пътуване в Бургас.Затова ,когато ми се наложи само за 10 дни да ползвам такъв в Пловдив като че ли се върнах 40 години назад във времето.
    Има информационни табла по спирките,но не работят изобщо.Автобусите им стари и мръсни.Кондукторите ми говорят на ТИ в повечето случаи възрастни и намусени .В почивните дни всички линии са на час.Ужас.Всичко това в Бургас отдавна е забравено.Който не вярва да дойде и да провери.Аз всеки ден пътувам .

    1. Денка, толкова скалъпен коментар, та чак имам предположение, кой от бургаските хрантутници на общинската хранилка го е писал. „Денка“ да беше написала, каква каша и колко неудобен и скъп стана транспорта в Бургас. Малки разстояния се покриват със смяна на автобуси, на цена 3 лв. с големи преходи до спирките и чакане.

  5. явно и този мандат ще я караме на пиар статии и внушения
    в Пловдив има разкрити стотици нови предприятия с доста добри заплати. Град, който предлага възможности за младите хора, университети и квалифицирана работа.

  6. Поредната пиар статия. Всеки, който работи в реалния сектор в Бургас, а не на някоя държавна/ общинска службичка, е наясно, че в Бургас, средната заплата е около 800лв, изключение на Лукойл, Летището и разбора се държавната админситрация, ако си се намърдал там. Работа няма, данъците са най-високите в страната, а такси из града навсякъде и за всичко. Градът се обезлюдява, масово празни блокове, вечер няма никакъв нощен живот. След 20 ч. в центъра е пусто и замряло все едно си в някое дълбоко провинциално село в планината. Единственото работещо нещо в Бургас е общината, която усвоява поголовно евро пари за „инфраструктурни“ обекти, някое недъгаво кръстовище, нов център, ремонт на морската градина, нов фонтан. Транспортната схема е супер неудобна, тромава и скъпа. Не знам за каква смарт схема става въпрос, след като едни терминали за закупуване билетчета вече трета година ръждясват не пуснати още. Една спирка струва 70 000 лв!!!, а в нея вали и пече едновременно с ръждясали седалки, които зимата са мокри, а лятото горещи. Всеки амбициозен младеж след абитуриенския си бал напуска града, защото тук няма авторитетни ВУЗ-ове. Бургазлии се лекуват във Варна, София, Пловдив, Стара загора, Плевен, но не и в Бургас, въпреки лавинорастящия брой на болници, дори ходят да раждат в Сливен и Варна. Градът с най-лошото здравеопазване. Икономиката е на кота нула. Няма инвеститори, от там и няма предлагане на работа, освен за летния сезон, от там и ниски заплати. В публичния сектор за 800 лв. заплата кандидатстват по 80 човека. Липса на учители няма, за едно място се явяват по 50 човека. Това с разделното събиране на боклуци е цинизъм. Масово се виждат неизхвърлени контейнери по график, дори и в централната част, а в комплексите е ужас. Не Пловдив, не Варна, градове като Разград и Габрово са икономически по-напред от Бургаса. Наскоро едни сливналии, казаха, че в Сливен, ако си човек с професия, нямаш никакъв проблем с намирането на работа и то за четири цифрена сума. Градът за последните 10 години е намалял от 250 хил. на 180 хил., Вие си направете сметката кой бяга от „хубавото“?

  7. Ние завиждаме на икономическия растеж на Пловдив, а вие в контейнерите гледате… Тук работа няма. Инвеститорите заобикалят града от години. Градският транспорт след промените е скъп и неудобен, затова е по-изгодно ползването на такси, с което се стига и по-бързо. Контейнерите не се извозват и са препълнени. Местният данък отдавна е 3 %, максимален по закон. Имаме всякакви зони навсякъде -сини, зелени, а места за паркиране няма. Дишаме почти всяка вечер отровите на Лукойл, хората звънят разтревожени в Общината, а оттам казват, че всичко е в норма. Иначе постоянно се усвояват евросредства за строителство и реконструкция на сгради, от което общо взето едни и същи фирми се възползват. И плащаме вероятно най-много, предполагам само след София, за информационно обслужване на Общината, което означава, че медиите работят за перфектния имидж на местна власт.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина