АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеНовиниФоторепортаж

Истории с шапки

Какво може да направи една шапка със самочувствието на жената?

Клоунът: По-добре е да имаш глава, отколкото да нямаш шапка. Ако нямаш шапка, направи си! Ако не можеш- купи си!

Таня Грозданова

„Шапката е любов!“, повтаря Ирина Сардарева и раздава творенията си на малки и големи дами. Те са дошли от близо и далеч в петък вечер, в подножието на Стълбите на Каменица на Главната улица в Града под тепетата, за да участват в първия в Пловдив ,,Парад на шапките“.

Дефилето с капели, воалетки, кепета, такета, каскети и т.н. се състоя в рамките на Пролетния панаир на занаятите, които продължава до неделя, включително, на Малката Главна.

Парадът бе организиран от Регионална занаятчийска камара – Пловдив по идея и с шапки, изработени от  най-талантливата и обаятелна, майстор шапкар Ирина Сардарева и синът ѝ Георги. В него се включиха дами и господа от 4 до 64+ години, някои със свои, а други с уникатите на Шапкарката на републиката.

Участници, които бяха дошли със своите любими шапки, дефилираха и ги представиха пред публиката, а най-шикозните получиха награди за атрактивно и оригинално представяне от Ира, Георги и Камарата.

Водещият на шоуто – актьорът Васил Караманлиев не спираше да приканва минувачите, с шапки и без шапки, да се включат в забавлението.

„По-добре е да имаш глава, отколкото да нямаш шапка. Ако нямаш шапка, направи си! Ако не можеш- купи си!“

Репортерът и стажантът на Под тепето също не издържаха на изкушението.

Освен че ви потапят в атмосферата на тази незабравима феерия от цветове и усмивки, те също дефилираха и научиха отговора на въпроса „Какво може да направи една шапка със самочувствието на жената?“

А той е: „Фурор!“

Ето и няколко истории с шапки от парада.

Събка: „Мечтите сбъдват ей, сбъдват се! Днес, на 54 г., ранно-пубертетната ми мечта да бъда МАНЕКЕНКА се сбъдна! Тогава, на 12-13 г. бях грозното патенце – тромавичко, пълно, с пъпки и мазна коса, а днес-лебед, манекенка! Вярвайте в мечтите си!“

Лили: „Това е съвременната корона! Аз съм инженер по професия, но от няколко години в свободното си време украсявам шапки. Не ги продавам, а ги подарявам на приятелките си. Днес дойдох от Троян специално за Парада.“

Гери: Първо с шапката се гледате от разстояние, преценявате се. После я слагаш, поглеждаш в огледалото плахо и след това в миг се преобразяваш! Светът става различен, някак по-шик.

 

Ваня: Не ме снимай толкова много, шефът знае, че съм заета в късния след обед, ама не знае с какво.

Майсторът-кошничарят Мехмет Шакир си сътворил шапката в петък преди обяд, за да се включи в парада със съпругата си Емел Балъкчи.

Мехмед: Моята шапка пристигна от гората рано тази сутрин…

Парадът на шапките премина по Главната улица на Пловдив до сградата на Общината и обратно – до Стълбите на Каменица. През това време туристи, минувачи и айляка по кафенетата снимаха и ръкопляскаха на капелатите дами.

За всички, които не успяха да се потопят в емоциите на живо, е галерията по-долу и съобщението, че предстои „Летен парад на шапките“ в София на 29 юни 2019 г. от 16:00 ч. до 19:00 ч. Ще дефилираме по Витошка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина