АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Илия Кирчев за новия общински заем: Кредитната линия няма да утежни бюджета

До седмица предложението на Европейската инвестиционна банка до Община Пловдив за отпускане на кредит до 120 милиона лева ще бъде публикувано за обществено обсъждане

Ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г.

До седмица предложението за кредитна линия до 120 милиона лева, което Европейската инвестиционна банка е направила на Община Пловдив, ще бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на общината, съобщи зам.-кметът Илия Кирчев. От пресслужбата на кметството пуснаха съобщение до медиите, след като тази сутрин стана ясно, че новата местна власт иска да тегли рекорден заем за финансиране на ключовите инфраструктурни проекти в следващите години. Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1%.

Кирчев подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Този финансов инструмент дава възможност парите да се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите. „ Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи”, обясни заместник-кметът.

„Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани”, подчерта Илия Кирчев.

Той поясни, че кредитната линия няма да утежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи – около 5%. По думите му дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

„Ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме. До края на седмицата ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия“, каза Илия Кирчев.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г. Едва след като бъде утвърдено предложението на общината, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. пАри нЕма, Кирчев действа!
    Абе „кмете“ #КОЙ те изтърва от лидницата да ни разправяш „…ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия…“
    „ПРОЕКТИТЕ“ МНОГО МОЛИМ ДА СИ ГИ НАТИКАШ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.
    ДЛЪЖНИ СТЕ ПЪРВО ДА РАЗСЛЕДВАТЕ ЗАЩО И #КОЙ ДОКАРА ГРАДА ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ; ДА ОБВИНИТЕ, ОСЪДИТЕ И ОЗАПТИТЕ ПРЕСТЪПНИКА – и чак след това да поразпитате Населението тук-таме дали и доколко желае ДА НИ ЗАТРУПВАТЕ С БОРЧОВЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО.
    Капиш?

  2. Щом този мъдрец синеок левент с розАвата вратовръзка и снежнобели маншети твърди на всеуслушание какво, че (цит.): „…Кредитната линия няма да утежни бюджета…“ се потвърждава, че тъпакът МИКРОцефал си намира и назначава от него ОЩЕ ПО-ТЪПИ.
    Естествено.
    (Само му вижте одухотвореното лице със свински очички . . .
    Разрешете ми вместо 120 милиона да цуне 122, да има и за внучките на ГЕРБ.

  3. Да спрем всякакви „ОП“ Общински Проекти.
    Вместо това като заемем борч от европейците 120 до 122 милиона, ПА ДА ДИ РАЗДАДЕМ ЗА ЗАПЛАТИ НА ТЪЛПАТА ЗАМ-КМЕТОВЕ, ЗА БОНУСИТЕ ИМ, И ЗА ЕДНОПОСОЧНИТЕ ИМ БИЛЕТЧЕТА КЪМ СЕЙШЕЛИТЕ (ама не с евтините авиолинии, а Първа Класа – като за Първи Хора!).
    Микроцефалът с дребната главица като се крие зад заместниЧКИ доказва че е мозъклия, не ли?
    Хак ни е, щом 40% гласувахме за МУТРО-ПОЛИТ-ика, и под 30% на втори тур.
    Ура!

  4. Не само няма да са на власт, ами ще имат три години да духнат. Най=голявата кражба подготвят. Общинския съвет трябва да се противопостави и да се смени кмета с другарите си 9 на брой и мадам лъжа екзит. Много са и искат много пари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина