АктуалноГрадътИзбориНовини

Изненада: Вдигат такса смет със 100% в Пловдив

От Общината обявиха, че подробности за новата данъчна политика ще бъдат оповестени утре

В момента специалситите на общината подготвят предложение за увеличаване на данъчната тежест на пловдивчани. Това става ясно от отговорите на кмета Здравко Димитров по време на негово участие в предаването на БНТ2 „На  фокус:Регионът“.

Водещият Камен Коларов попита Здравко Димитров следното:

Във вашите приоритети казвахте – справедливи данъци и по-нисък данък МПС? 

В момента специалисти работят. Данъците се вдигат навсякъде на общия фон на държавата. Тук в Пловдив от 45 лева ще скочи твърдият битов отпадък на 90 лева. Няма откъде да дойдат тези пари. Така е в цялата страна.

По време на интервюто новият кмет на Пловдив призна, че данъците в града не само няма да се намаляват, а някои ще се вдигнат 100%.

Ето още от въпросите на водещия и отговорите кмета:

Всъщност 100% отгоре излиза? Пловдивчани ще бъдат недоволни, не ви ли притеснява това? 

Вижте, трябва да има… какво значи недоволни? А ако нямаме пари за благоустрояване, за други неща, по-доволни ли ще бъдем?

А данък МПС ще падне ли поне?

Такса МПС също, може би за екологично новите автомобили, тия, които не замърсяват природата, може би мъничко да се пипнат, ще видим и това… Оставил съм в ръцете на специалисти да видят, да проверят. Това са непопулярни мерки, които в края на краищата държавата взима – това решение е за всички, не само за Община Пловдив.

Предаването е излъчено на 20 ноември. На въпрос на журналиста Коларов, как се чувства в  новия кабинет и дали след 11 дни в Общината вече са започнали да изскачат скелети от гардероба, градоначалникът коментира:

„Скелети от гардероба изскачат, а гардеробът още не е отворен.“

Той поясни, че проблемите, с които се сблъсква са от всякакво естество и даде за пример наличието на поръчки с неосигурено финансиране като басейна Младост.

За това, че предложената от него за наследник на поста в Областна администрация Дани Каназирева е била основен критик на управлението на ГЕРБ, Зико каза:

„Нищо, сега ще помага! Може би не е била критик на управлението на ГЕРБ, а на някои от тях, мен не ме критикувала никога.“

По отношение на недоволството на гилдията за назначаване на главен архитект на града без конкурс, Димитров коментира, че контактува с гилдията и недоволството не е на цялата гилдия, а на част от тях, която трябва да прегледа закона още веднъж. Аз мисля че е спазен, каза той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

31 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина