АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Зоологическата градина отваря врати до лятото

До няколко дни стартира завършването на парка

Идеята на зоопарка бе хабитатите да бъдат големи по размери и животните да се чувстват в естествена среда, каза на място Иван Тотев

Диви патици се заселиха в хабитатът с водоплаващи птици

Иво Дернев

Най-драматичния и най-дългия проект. Така кметът Иван Тотев определи обновяването на зоологическата градина, която посети днес. След решението на ВАС от миналата седмица да отхвърли жалбите на природозащитниците, днес от общината организираха водосвет на бъдещия вход към комплекса. „С божията помощ за успешен край и без повече премеждия”, освети обекта свещеник. След близо три години забавяне, зоопаркът може да бъде открит в рамките на следващите два-три месеца с всички процедури, през които трябва да се премине. „Със сигурност до лятото ще отвори врати. Ще предложим на Общински съвет да вземе решение до края на годината посещението на парка да бъде безплатно за всички”, подчерта кметът.

„Много държахме с всички, които толкова много години полагаме усилия Пловдив да има един прекрасен зоопарк, да дойдем тук днес и символично да дадем още един път начало на работата по този така важен обект. Надявам се последния старт. Изпитваме морална удовлетвореност от всичко това, което се случи в последните няколко години. Община Пловдив винаги е работила законосъобразно с оглед запазване на природата и е съблюдавала нормативните документи да бъдат в ред. Съблюдавахме всяка стъпчица тук. Комисиите описваха дърветата и ние променяхме проекта така, че да не засегнем дървесни видове. Посадихме и нови дървета. Идеята на зоопарка бе хабитатите да бъдат големи по размери и да са максимално близки до природата. Животните да се чувстват в естествена среда”, заяви Иван Тотев. И се спря на хабитатът с водоплаващи птици, който вече е приютил няколко пернати. От Марица са долетели патици, които от няколко месеца пребивават „нелегално” в зоопарка, както се шегуват от екипа на комплекса.  „Диви патици не са закупени от нас, а са долетели от Марица. Те от няколко месеца са тук и сигурно ще имаме потомство. Това означава, че хабитатът е толкова близо до природата, че самите животни го приемат като естествена среда. В целия зоопарк няма нищо изкуствено”, заяви кметът.

Той припомни, че новата градина ще е над четири пъти по-голяма от старата и ще се простира на площ от 40 декара. „Само хабитатът на мечките ще е над три декара. Това, което се случва тук, трябва да бъде подкрепяно. Трябваше да минем през това изпитания и накрая решението е 100 лева да се плати на Община Пловдив. Но това е част от живота. Приемаме предизвикателството като нещо нормално. Затова бяха и свещениците тук, за да благодарим. Никога не сме губили вярата, че Пловдив ще има зоологическа градина”, каза още градоначалникът.

„В момента се подготвят актовете за стартиране на обекта, ще успеем до дни. С Акт 11 ще дадем фронт за работа на строителите”, заяви кметът на район Западен Димитър Колев.

„В момента, в който имаме Акт 11, в рамките на 27 дни, колкото ни е срокът за приключване, мисля че паркът ще бъде готов. Остава ни да работим по някои от предписанията относно видовете огради, които трябва да бъдат изпълнени за някои от хабитатите- подсилени за мечките, промяна на оградите за бизоните. Ще стане европейска зоологическа градина”, допълни изпълнителят на проекта Вакрил Запрянов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина