АктуалноГрадътНовини

Зико към съветниците: Средствата ще се разходват прозрачно. Не ви го обещавам, гарантирам ви го!

С 30 гласа „за“, 14 „против“ и 4 „въздържал се“ съветниците приеха новата структура на общинската администрация

„Няма да допусна да се омърся! И в края на мандата пак ще излезна пред вас с гордо вдигната глава!“

Новите двама заместник -кметове няма да натежат нито на бюджета, нито на администрацията, заяви кметът на Община Пловдив Здравко Димитров пред Общинския съвет, докато представяше днес лично новата структура на администрация на сесията на местния парламент. Той поясни, че предложението му е обосновано от гледна точка на поетия ангажимент пред гражданите да обърне администрацията към тях, тя да е с ясни правила и отговорности.

Припомняме, че според предложението Здравко Димитров ще управлява с девет  заместници. Те са разпределени по ресорите: „Финанси, здравеопазване, стопански дейности, екология“, „Обществен ред“, „Транспорт“, „Устройство на територията и общинска собственост“, „Строителство и инвестиции“, „Култура, археология, туризъм“, „Образование и бизнес развитие“, „Европейски политики и социални дейности“, „Спорт и младежки дейности“.

Това предизвика остра реакция от страна на опозицията и така в се оформи политически дебат, който се въртеше около тезата, че Димитров не е пояснил това в предизборната си агитация, че ще се нуждае от толкова заместници. Чуваха се изказвания за „раздуване на щата“ и „неоправдано разходване на средства“.

Йордан Иванов от Обединение „Демократична България“, след като посочи как електронната община може да доведе до съкращаване на структурата, бе краен в изказването си и нарече част от администрацията на Община Пловдив „некомпетентна и необразована“.

Наложи се секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева да обясни от микрофон, че тази численост, която предстои да се гласува е 353 души.

От тях 223 получават заплати от държавния бюджет, а 130 са по длъжности дофинансирани от общинска хазна.

„През 2010-та година структурата на администрацията е била същата, като през следващите години е варирала с плюс-минус 10 бр., а през последните 5 години не е непроменяна. Зам.-кметове през последните години, наистина бяха в броя на общата численост. Ако през 2010 са били 60 ръководни бройки, там са били и замовете, днес предлагаме 52-ма в ръководни бройки“, цитира данни Топчиева.

Тя заяви убеждението, че това е една добра бройка, която покрива задачите на администрацията. През годините бяха възлагани на администрацията допълнителни функции, без да бъде променян числения състав, посочи тя и даде за пример дейностите по Закона за авторското право, за опазване на културното наследство и други.

„По отношение на това, че в администрацията били неграмотни, имайте предвид , че същата тази администрация подпомага вашата работа. И ние в администрацията през годините сме имали много примери на неграмотни общински съветници в миналото,“ заключи Топчиева.

По време на нейното изказване съветникът Йордан Иванов се извини, че я прекъсва и каза, че уважава мнението изразено от нея, но подчерта че групата на ДБ ще гласува против, защото това е политика против електронната община.

Слави Георгиев коментира изказванията за многото предстояща работа и тежкото финансово наследство така : „Ако ви е тежко, може да си смените работата. На всички ни е тежко, на стотици хиляди пловдивчани им е тежко.“

„За нас броят на заместник-кметовете не е важен, ще се въздържим от гласуване, но ще се радваме, ако избраните работят ефективно,“ каза Стефан Послийски от ВМРО.

Предложението подкрепи независимият общински съветник от Ние Гражданите-Георги Величков. Както и групата на „Кауза Пловдив“.

В крайна сметка дебатите приключиха с дежурното предложение на съветника от ГЕРБ Ясен Михайлов. Като този път той конкретизира, че го прави, „за да няма повече обиди“.

Накарая с 30 гласа „за“, 14 „против“ и 4 „въздържал се“ съветниците приеха новата структура на общинската администрация.

След гласуването кметът Здравко Димитров се обърна емоционално към съветниците.

„Благодари на тези, които гласуваха „ За“. На тези от Вас, които се въздържаха и бяха против, ще им кажа, че допуснаха грешка.

Ако си мислите, че и аз не съм страдал от администрацията, жестоко се лъжете. Елате ме питайте. А дали съм се облагодетелствал? Ами елата и питайте! Защо никой не пита какви са заплатите на тези хора в администрацията?! Вижте колко е заплатата на Ботевградския кмет… Някои медии услужливо написаха „Вдигна данъците“. Данъците са пари от и за пловдивчани, та се солидарно плащане и никой не е освободен от тях. Те ще се разходват за благото на Пловдив прозрачно! Това го гарантирам!

И в края на мандата пак ще изляза пред вас с гордо вдигната глава. Няма да допусна да се омърся! Не ви го обещавам, гарантирам ви го!“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Хахахаха гербаджийски вицове за балъци..само дето не са смешни и забавни, щото това са НАШИТЕ пари, не на зику, баце или некоя калинка малоумна!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина