АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Загиналите в Центъра за психично здраве за изгорели върху дунапреновите си матраци

Досъдебното производство е за умишлено причинен пожар заради внасяне на абсолютно забранено за това отделение запалително средство

Пациентите са страдали от параноидна шизофрения и са били принудително настанени в клиниката от полицията

Иво Дернев

Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за умишлено причинен пожар, заради който поради непредпазливост е допусната смъртта на трима души. Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Румен Попов по повод трагедията в Центъра за психично здраве, където тази нощ огнена стихия отне живота на трима пациенти. Причината за разследване на умишлено престъпление е, че отделението, в което са били настанени загиналите, е под строго охранителен режим, тъй като те са страдали от параноидна шизофрения. Което значи, че на място, на което се лекуват тежко психично болни хора, внасянето на всякакви предмети, заплашващи живота и здравето на пациентите е абсолютно забранено. Особено що се касае за запалителни средства. В случая обаче очевидно някой от тримата загинали е имал в себе си запалително средство- запалка или кибрит. Вероятно от него е възникнал пожара. Стихията е била с толкова висока температура, че цялата стая №17, в която били настанени загиналите, е станала на въглен. Фелдшерът се е опитал да спре огъня, но се е обгазил тежко и в момента е в болница.

„Става въпрос за отделение, в което няма дори електрически уреди, крушки или каквото и да било. В тази стая е имало само луминисцентни лампи. Пожарът не е възникнал в следствие на електроуред или късо съединение, защото няма как това да се случи в това отделение. Не е дошъл и отвън”, коментира Румен Попов и загатна, че най-вероятно става въпрос за внесена от пациентите запалка. „Дължим на тези пациенти специфичен охранителен режим. Факт е обаче, че там, в тази стая, някой е запалил нещо”, подчерта той.

И трите жертви са били настанени в Центъра за психично здраве принудително от полицията. Но са били на свободен режим и е можело да се разхождат в коридора например, който е бил отделен от другата част на здравното заведение с метална врата. „ Във въпросния коридор има видеонаблюдение и записите от камерите са иззети. Две от жертвите са родени 1961г., третата е родена 1967г. Кой кой е обаче не е ясно, тъй като трябва ДНК експертиза. Някои от тях са свободно скитащи хора, които са проявили агресия и са били принудително настанени в отделението от органите на полицията. Единият със сигурност е бил скитник”, допълни картината окръжният прокурор.

Причината да се развие толкова висока температура в стая 17 е, че тримата са спали върху дунапрен, а той е силно запалим. Въпреки, че не са били вързани за леглата, пациентите са нямали никакъв шанс, тъй стаята им е под ключ.

Румен Попов заяви, че фелдшерът е направил всичко по силите си да спре пожара, но не е успял. На смяна с него е имало още дежурен лекар и санитар, които са евакуирали другите 20 пациенти от специализираното отделение. Обгазени сред тях няма.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина