АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Есенна разходка до една от най – големите забележителности в района на Източните Родопи

Дяволският мост или още Шейтан кюприя се намира на 10 километра от град Ардино в изключително живописен пролом и през 1984 година е обявен за паметник на културата. Изработен е в началото на 16 в. по поръчка на султан Селим на мястото на стар римски мост и се намира на важния античен път Виа Игнация, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е трисводест, с полукръгли отвори за оттичане на водата. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан още “печата на Соломон”. Това е първият мост, на който експертите виждат такъв знак! Любопитно е да се отбележи още, че конструкцията е невероятно здрава – за пет века нито веднъж не е претърпяла преустройство и не е имала нужда от допълнително укрепване.

                     By www.vacacionesbulgaria.com – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, Link

Дължината му е 56 м, широчината – 3,5 м, централният му свод е висок почти 12 м., а покрай името витаят много легенди. Първата е свързана с построяването му и гласи, че местните дълго време се опитвали да построят мост на река Арда, но нейните буйни води постоянно го подкопавали и разрушавали. Единствено майстор Димитър от съседно село (в момента град) Неделино се осмелил да опита по поръка на султана и съградил съоръжението само за 40 дни. Легендата гласи, че той се получил здрав и устойчив, защото той вградил в него сянката на красива девойка. Поверието гласи, че ако застанете в средата му по пладне между 11 и 12 часа, когато позицията и силата на слънцето са такива, че мостът и отражението му във водата заключват окръжност, ще видите дяволския лик. Според друго сказание в един от камъните е вграден отпечатък от стъпката на Дявола и мостът носи само нещастие и злини, затова не трябва да се минава по него след залез слънце.

В случай че все пак се осмелите да го прекосите, от другата му страна започва екопътека и изградено място за пикник сред природата.

               By Evgeni Dinev from Burgas, Bulgaria – Dyavolski Most bridge, CC BY 2.0, Link

През 80-те години Дяволският мост и регионът около него са използвани като място за снимките на великия български филм “Време разделно”. Атмосферата на пролома и заобикалящите го гори перфектно съответства на емоционалния заряд, който тази лента носи.

Може да стигнете до него с автомобил през село Дядовци, едно от изоставените села в Родопите, което с изоставените си къщи, засилва още повече призрачността и тайнствеността, витаещи в околноста. След като подминете селото ще намерите малък паркинг, на който може да оставите автомобила и да поемете на освежаваща разходка сред планинската природа. До съоръжениете се стига за около половин – един час.

За любителите на еко туризма от Бани започва туристическа пътека, до която ще стигнете до левия бряг на реката. Преходът ще е малко по – дълъг, но забикалящата красота ще направи пътя ви приятен и картинен.

Покрай десния бряг на реката на около 20 минути лек ход пред вас ще се разкрие обляна в лъчи поляна, където има туристическа беседка, подходяща за отмора. Тя е малко по – встрани от моста и често остава абсолютно празна и все още неоткрита от тълпите, желаещи да се потопят в мистиката на дяволското съоръжение.

Нощем усещането за загадъчност се засилва още повече и съвсем малко са смелчаците, които дръзват да останат тук, след като последните лъчи се скрият зад хоризонта.

Дали ще се потопите в легендите или просто ще изберете да се насладите на великолепната гледка зависи единствено от вас, но ние ви уверяваме, че разходката дотам няма да ви разочарова!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина