АктуалноНовиниСъдТемида

Делото за убийството на рецидивиста Жоро Плъха стартира от четвърти опит

Д-р Иван Димитров иска съкратена процедура, като признава обстоятелствата по обвинителния акт

Той бе посрещнат с аплодисменти пред Съдебната палата

Соня Попова

Днес за четвърти пореден път Окръжният съд в Пловдив направи опит да проведе разпоредително заседание по делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийство при превишаване на неизбежна самоотбрана. Този път опитът бе успешен. Предишните три заседания бяха отлагани заради неявяване на различни хора от ответната страна.

Докторът бе посрещнат с ръкопляскания, докато влизаше със защитника си в Съдебна палата. Отвън отново дойдоха негови колеги и приятели, начело с д-р Георги Кръстев – дългогодишен председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Съдът даде ход на делото, като отказа да присъедини исковете на родителите на Плъха и жената, с която е живял, от по 150 000 лева всеки. Обвиняемият д-р Иван Димитров  заяви, че признава факти и обстоятелства по така написания обвинителен акт.

„Раздбирате, че ако съдът постанови ефективна присъда лишаване от свобода, то наказанието Ви ще бъде намалено с 1/3“, попита съдията. „Да“, потвърди доктора.

Неговият адвокат Георги Кутрянски заяви, че и той, и клиентът му искат делото да протече по съкратената процедура.

След даване ход на делото по същество от изказването на адвокат Красимир Елдъров – представляващ родителите на убития, стана ясно, че д-р Димитров на 2 март м. г. е убил с незаконен пистолет крадеца, нахлул в имота му, но и го е преследвал и с малка брадва. Елдъров поиска хладното оръжие да бъде предявено и предоставено в съда. Брадвичката се намира сред веществените доказателства във Второ районно управление на полицията.

Съдът уважи искането и отложи заседанието за 13,30 часа днес.

В кулоарите пред журналисти адв. Елдъров каза, че когато д-р Димитров прострелва крадеца и той побягва, лекарят тръгва да го търси в района около Областната управа, като в този момент е носел въпросната брадвичка. По думите му, тя е с двойно острие, а в долната част прилича на отвертка.

Припомняме, че внесеният на 4 февруари 2019 г. от Окръжна прокуратура обвинителен акт спрямо Иван Димитров е за това, че на 2 март 2018 г. умишлено е умъртвил Жоро Джевизов, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Доктор Димитров е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Делото срещу д-р Димитров за убийството на рецидивиста Жоро Плъха отново не можа да стартира в Пловдивския съд

Режисьорът на „Дякон Левски“ Максим Генчев с… интересна версия за убийството на Жоро Плъха

Окръжна прокуратура – Пловдив изнесе факти от разследването на убийството на Жоро Плъха

Искат справедлива присъда за д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов- Плъха

Президентът да помилва д-р Димитров, поискаха протестиращите

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина