АктуалноЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Голфъри искат безвъзмездно общински терен, за да правят Академия и игрище

Нужни са им 50-60 декара, посочиха Лаута и парк Отдих и култура като удобни за бъдещ голф комплекс

Един от флагманите на идеята Димитър Георгиев, изчисли, че инвестицията ще е около 2 милиона лева

Банкерът Илия Кирчев оглави новосформирания Пълдин Голф Клуб

Иво Дернев

Пловдивски почитатели на голфа поискаха да им бъде предоставен общински терен, на който да изградят Академия и игрище с цел популяризирането на този спорт под тепетата. Зад идеята седят около 30 души, които всяка седмица обикалят България, за да кръстосат стикове на подходящите за това места. А от днес официално заявиха, че са амбицирани да направят така, че голф да може да се играе и на територията на Пловдив. Заявката дойде от новосформирания Пълдин Голф Клуб, чийто председател е банкерът Илия Кирчев. Преди месец клубът бе приет в Българската Голф Асоциация, а членовете му към днешна дата са близо 30. Сред съучредителите е собственикът на Розаимпекс Димитър Георгиев, който е един от най-запалените играчи в града.

От три години се водят разговори с общината относно терен за голф академия в Пловдив. Желанието ни е да привлечем деца и подрастващи. Затова и плановете ни са да създадем собствена база, като се надяваме да получим подкрепата от страна на местната власт. Говорили сме със заместник-кмета Титюков за общински терен около парк Лаута, точно срещу кметството в Тракия. Оказа се обаче, че там има сериозни реституционни претенции. Необходими са ни 50-60 декара, върху които да изградим градско игрище с необходимата инфраструктура за това, детски кът, малко кафене и паркинг. Имаме уверението на кмета Тотев, че общината ще мисли по въпроса. Насочили сме вниманието си към парк „Отдих и култура”. Очакваме обаче там еколозите да надигнат вой, въпреки че голф игрищата са паркова среда. Но за да бъде изградено такова е нужна Оценка за въздействието върху околната среда. Можем да облагородим един пущинак и да го превърнем в привлекателно  и притегателно място не само за игра, но и за отдих, обясни един от флагманите на идеята за голф комплекс в Пловдив инж. Димитър Георгиев.

По негово изчисление, инвестицията в база за този вид спорт ще излезе между 1,5- 2 милиона лева, а реализирането му би отнело година и половина. Голфърите не калкулират стойността на терена, тъй като се надяват общината да им го отпусне безвъзмездно. Казват, че инвестицията ще дойде от клуба, като все още не са мислили как точно ще бъдат събрани нужните средства и от кой джоб ще бъдат извадени те. Самият Георгиев в момента работи по изграждането на сериозен голф комплекс в Хисаря. Това ще стане и в Пловдив, въпрос на време е, убеден е той.

Винаги се е говорило, че голфът е за богати хора, но всъщност не е така. Това е най-масовият спорт в световен мащаб. Като разходи голфът е съпоставим с тениса на корт и е значително по-евтин спорт от ските например, обясниха Илия Кирчев и зам.-председателят на Пълдин Голф Клуб Райчо Андреев.

Двамата подчертаха, че голфърите от Пловдив били сред най-добрите в България. Сплотени сме, за разлика от играчите от другите градове. Водени от местен патриотизъм решихме да развиваме този спорт в Пловдив. Искаме да развием силна детска школа в града, каза Илия Кирчев.

В момента всички желаещи да направят първи стъпки в голфа могат да го сторят  в Тотал спорт, където е инсталиран голф-симулатор. Това е първата възможност, която може да запознае гражданите на Пловдив с този спорт. Но за да развиваме Академия ни е нужно игрище с трева и всичко нужно като условия, допълни председателят на Пълдин Голф Клуб Илия Кирчев. Пловдивските голфъри  подчертават, че бъдещата Академия задължително трябва да е в рамките на града и да предлага така наречената бърза игра, която да продължава около 90 минути.

Лекарят Райчо Андреев информира, че в България има около 600 регистрирани играчи, като в Пловдив живеят около пет процента от тях. Смята, че има много още много хора в града, които биха си позволили да играят голф, стига да имат тази възможност в градски условия. Идеята им е да стигнат и до децата в училище, с помощта и на Българската голф асоциация.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. За частното им хоби, да им подарят 60 дка в Пловдив. Ми да идат да си купят в селата на 40 км. земеделска земя. Ще им излезнат 60 000 лв. Ама дали после няма да се появят ресторантчета, магазинчета и др.? То няма два свестни терена за футбол, ама голфъри ще ставаме в Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина