АктуалноГрадътНовиниРазследване

Водолюбивите птици по река Марица изчезнаха

Последствията от екокатастрофата тепърва ще се оценяват

Ще са необходими години, за да се възстанови популацията на някои видове в реката

Патиците и други водолюбиви птици в коритото на река Марица от Стамболийски до Първомай изчезнаха. Това съобщиха в редакцията на Под тепето жители на населените места. Хората смятат, че отровената риба ще рефлектира и върху други животински видове.

Според Дружеството за защита на птиците, те са усетили бедствието и са напуснали местообитанията си. Добрата новина е, ако въобще може да се каже така, че тази година има по-малко прелетни водолюбиви птици по реката, заради топлата зима, коментират природозащитниците.

От риболвните сдружения пък са категорични, че са нужни между 8 и 10 години за преодоляване щетите от екокатастрофата върху популацията на риба в реката.

Те предупреждават и за друга опасност – от разрастване на екологичната криза, тъй като диви животни могат да консумират изплувалите умрели риби.

Въпреки предприетите мерки от институциите, днес по поречието между Пазарджик и Пловдив имаше не само рибари, а и роми, които събират умрялата риба за консумация.

Припомняме, че областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица, както и да се избягва досег на хора и домашни животни с речната вода.

По информация на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев вече е установен източникът на замърсяването. Той посочи пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. „мленки“ от пластмаса. Костадин Гешев допълни, че е възможно е да има и други замърсители.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина