АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Биле Аугуст за решението да снима филм за цар Борис III: Това е история, която трябва да бъде разказана

Искаме да останем максимално близо до истината за този сложен персонаж, каза големият датски режисьор в Пловдив

Решихме да направим някои от снимките във вашия прекрасен град, разкри именитият кинаджия

Носителят на Оскар и две Златни палми от Кан Биле Аугуст застана пред БНТ и Под тепето, за да разкаже за бъдещия си филмов проект „Добрият цар”, който ще разказва за цар Борис III по времето на Втората световна война. Знаменитият датски режисьор представи снощи в Лъки Дом на киното последната си лента „Щастливеца Пер”, с което стартира 14-ото издание на София Филм Фест в Пловдив.

Какви са впечатленията ви от Пловдив, Европейската столица на културата за 2019-та?

Много съм впечатлен от Пловдив. Всичките ви стари къщи са наистина изумителни. Старата част на града ви е изключително красива. Планирам да снимам филм в България за цар Борис III по време на Втората световна война. И решихме да направим някои от снимките в този прекрасен град. Така че ще се върнем тук.

Набелязахте ли конкретни места за снимки?

Все още не. Още се работи по сценария. И когато го имаме готов, със сигурност ще се върнем тук да огледаме подходящи локации, които да отговарят на времето от Втората световна война.

До каква степен е готов сценарият?

Сценария все още е в процес на първоначална работа. Но мога да каже, че другата година ще снимаме филма. Иначе след като реших да работя по този филм, започнах да чета много за този период и за царя. Колкото повече чета, толкова по-интересно ми става. Невероятна история.

Какво ви накара да се обърнете към тази личност?

Мисля, че е невероятен начинът, по който Борис е успявал да манипулира Хитлер, тъй като е успявал да брани хората си и в същото време да пази българските евреи.  Смятам също, че освен голям манипулатор, е бил много умен мъж. Но освен това е бил цар, а Хитлер е бил сноб. Като сноб е уважавал Борис много, тъй като той е имал царска кръв, което е значило много за Хитлер.

За българите Борис обаче все пак е противоречива личност. Очаквате ли дискусии?

Знам как трябва да го поставим във филма. Това е сложна история за сложен човек. Така че ние искаме да останем максимално близки до истината.

Има ли някаква предистория този ваш интерес към цар Борис?

В началото просто получих предложение да работя по „Добрия цар”. След това започнах да чета и да разследвам тази история. Мисля, че това е част от историята, която повече хора трябва да познават, особено в Западния свят, който никога не е чувал за тази история. Това е история, която трябва да бъде разказана.

Кажете нещо повече за „ Щастливеца Пер”, който пловдивската публика има удоволствието да гледа?

Винаги любимите ми истории са за взаимоотношенията между хората, да кажа нещо за обикновения човек. Филмът е базиран на едноименния роман, писан през 1905 от Хенрик Понтопидан, с който той взима Нобелова награда. Преди осем години реших, че е дошло време да го направя този филм, за който мисля от много, много дълго време. Отне ми пет години да осигуря финансиране, но сега сме тук и аз съм много развълнуван.

Често се връщате в миналото. Да разбираме ли, че взаимоотношенията между хората днес са се променили и са по-трудни или скучни за разказване?

Правя и много съвременни филми. Зависи от историята. Няма значение дали е фантастика или филм за викинги. Няма голямо значение. Щом се отнася до истински взаимоотношения, тогава ме интересува.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина