АктуалноБългарияГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод лупаПод ножа

Бизнесмен иска промяна на ПУП в центъра на Пловдив

Пореден опит на Димитър Георгиев да прокара проект за апетитния си терен в подножието на Стария Пловдив

Проектът е за хотел, жилищна кооперация и офиси

От обява, качена на фирмения сайт на Розаимпекс в навечерието на Коледно-новогодишните празници става ясно, че бизнесменът Димитър Георгиев иска да построи комплексна сграда на парцела с археология до Понеделник пазар.

Съобщението се намира в секция новини и е обявено като обществено обсъждане на проект. При преглед на приложените с линк документи и скици е видно, че става дума за хотел, жилищна кооперация и бизнес сграда с офиси.

По нататък в текста се чете, че е обществено обсъждане ще се състои на 8.01. 2020 година от 15 часа в залата на Общински съвет – Пловдив и се говори за:

„Изменение на ПУП-ПРЗ и РУП и обемно-устройствено проучване за УПИ |, кв. 71 по плана на |-ва градска част – юг – гр. Пловдив”.  Проектът предвижда промяна на отреждането на УПИ I – 2234, административна, обществена, стопанска дейност, с превеждане в съответствие с идентификатор по КК на гр. Пловдив в УПИ I-1704, обществено обслужващи дейности, жилищно “ строителство и археология за изграждане на обект: „Културно-исторически и обществен център Пловдив”. 

Автор на проекта е Стефан Добрев – Архитектура и дизайн ЕООД. Това е авторът на проекта на Национална художествена галерия, напомниха от гилдията.

Нищо от този проект за сграда край Понеделник пазара не минавало през съгласувателни процедури през НИНКН и МК, показа проверка на Под тепето.

Според обявата проектът ще бъде представен от проектантите „Стефан Добрев – архитектура и дизайн“ЕООД пред изпълнителната власт и пловдивските граждани на въпросното обществено обсъждане идната сряда. Проектните материали са на разположение за запознаване от заинтересованите страни, в администрациите, в административните сгради на районните кметства на гр. Пловдив.

Припомняме, че срещу първия мащабен проект на инж. Димитър Георгиев, който дори включваше асансьор до върха на Трихълмието, се вдигна сериозно обществено недоволство. В последствие той се опита да работи по нов проект с участието на председателя на КАБ- Пловдив арх. Петко Костадинов, но и с него не се случи нищо. Сега собственикът на Розаимпекс, който в последно време се ориентира в инвестиции в имоти и строителство, лансира нова идея за големия парцел под Античния театър. Припомняме още, че бизнесменът се сдоби с него като го откупи от банка, след като общината беше заложила терена и го загуби.

Очаквайте продължение по темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

18 коментари

  1. Само да посмеят този път, пловдивските управляващи да ми излязат с някакви мъгляви оправдания с които искат да удовлетворят искането на този нахалник, ще им преседне властта, а този просто ще трябва да напусне Пловдив. Аман от пришълци,които си развяват байряка в нашия град!!!

    1. ОТКАЗ, МНОГО ПРОСТО, ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ПО ВЪПРОСА ЗА:
      „Изменение на ПУП-ПРЗ и РУП и обемно-устройствено проучване за УПИ |, кв. 71 по плана на |-ва градска част – юг – гр. Пловдив”.
      ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ ДОТУКА „ЧАСТНИКЪТ“-СОБСТВЕНИК НА ТОЗИ ОБЩЕСТВЕН ТЕРЕН ПРАВА НЯМА ЩОМ ПЛАНЪТ НЕ ПРЕДВИЖДА МАСТОДОНТИ ТАМ; И ЧЕ ТОЙ ПРОСТО СЕ НАДЯВА С „ОБСЪЖДАНЕ“ =КУДКУДЯКАНЕ= ДА МУ ДАДЕТЕ ПРАВО ДА ПРОМЕНИ ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИЯ ПЛАН.
      ОТКАЗ.
      ТОЧКА.
      ОТЧУЖДАВАНЕ =както го е ‘цунал“ по погрешка от Гърнев – така и ще остане с пръст като му отчуждим.

      1. В Града „частнособственическите права“ не са неограничени.
        Градоустройството става по План.
        Затова мутРОЗА драпа да му дадем ПРАВА като преправим Плана на Града – защото засега намерението му е НЕЗАКОННО, там да се закрие Тепето и Археологията с чудовищни мастодонти не се допуска.
        Отделен въпрос, че градоустройство се планира от професионални дипломирани опитни доказани градостоител-архитекти и че общественото „обсъждане“ (Агитки, кудкудякане…) НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ПЛАНА.
        Няма процедурна / законна сила.
        Съвещателна – да.
        В Лудогорието – който иска да си урежда чифлици, тук е Град.

  2. Работата е там, че археологията трябва да се запази, което пък създава изключителни неудобства, че мястото е крайно неподходящо от комуникационна гледна точка, особено след глупавото ново решение покрай базиликалната епопея. Имаше планове за обсужването на въпросния терен да монтират светофар, като опашката от коли ще е вътре в тунела. Ще четем за умрели шофьори и пътници тогава.

  3. При Гърневски теренът на бившия Музей на тракийската култура беше заложен като обезпечение за общински заем от Хебросбанк. Заемът не беше върнат, банката си взе терена и после го продаде на Георгиев. А Георгиев, вместо да го размени с общината за нещо по-практично, продължава с напъните си.

  4. Какъв Гърневски ви е в главите?! Това е одобрено сега в новия мандат и то по тихо тихо типично за подлизурското поведение на новия главен Архитект . Както стана с тиха стъпка така и ще работи целия мандат . Публичен линч за това трябва. Два провала в конкурс за гл. Архитект и накрая с измама на поста . Това се случва в Пловдив и то не преди 20 години а сега. Гърнески ви е виновен , не е Гърневски вие сте си виновни че допускате това .

  5. Независимо какво е станало преди и кой е кмета , какво се случва сега е важно . Нали за това пледирате ? Аааа ама май за това с измама си сложихте Мутрополитското архитектче Димитър Ахрянов , тайничко да им одобри ПУП декември и подмолно да го обявят да влезе в сила . Срам ! Събори с ПУП паметник на културата и одобри ПУП за последното местенце Пловдивско. И колко слаби са институциите като КАБ и САБ , срам и за тях . Да навесът поглед и тихичко като пръдни да се скрият от тези безчинства . Срам колеги , Срам !!!

  6. ДАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ИПОТЕКИРАНЕТО НА ИМОТА-КОЙ Е БИЛ КМЕТЪТ И КОГА Е СТАНАЛО ТОВА.ИМА ДАННИ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ,СТИГА ДА НЕ Е ИЗТЕКЛА ДАВНОСТТА
    ПРОЕКТЪТ НА ТАЗИ БЕЗНЕСМЕН ЩЕ ЗАЛИЧИ ПРИРОДНАТА ДАДЕНОСТ ДЖАМАЗ ТЕПЕ,КАКТО СТАНА С МАРКОВО ТЕПЕ-МОЛЪТ ЗАТРИ БУНАРДЖИКА ТОТАЛНО!!! СЕГА Е РЕД НА ДЖАМБАЗА… ОБЩИНАТА ЩЕ ГО ИЗКУПИ КАКТО СТАНА С ТЕРЕНА МЕЖДУ ПОЩАТА И ТРИМОТА И 286 КВ.М. СЕВЕРНО ОТ ПОЩАТА ЗА 6ОО ООО ЛВ. НО ТОВА СА ГРЕШНИ ПАРИ ПРАХОСАНИ ОТ ОБЩИНСКИ ТЪПАНАРИ И КОРУМПИРАТИ ТИПОВЕ!!!!!

    1. Абе незнам този проект ще загрози ли тепето но онзи контейнер (Голямата Базилика) незнам кой тъпанар позволи да се построи там. Тя и малката е едно уникално творение на архитектурната мисъл ,че ми е тъпо да обяснявам на гостите ми от други градове какво е това .Е това е простотия. Направо е извращение. Ами (трафопоста)бялата модерна къща на върха на тепето . Е това е за затвор вече. Защо някой позволява такива неща. Кой ? Къде бяха обществените обсъждания преди да се направят тези култови за града сгради. Абе аз ако съм на Георгиев заравям руените правя си един платен паркинг за 500 коли .и въобще няма да строя нищо там. От паркинга ще печели по малко но няма да има толкова плюене срещу него. Попадала ми е и друга статия за този проект и бях очуден от амбицията му да консервира останките. Това малко инвеститори биха го направили защото е голяма инвестиция. Малко ми е като Дон Кихот и вятърните мелници. Иска да направи нещо за града но има лоби и медия която пречи да му се усъществи проекта. Заравяй Георгиев тая дупка и си живей живота спокойно.

      1. Да го замени с общината за друг терен. Не мирясаха, ей! А цялата канализация на това „нещо“ ще отива в археологията! Нарушава се силуетът на един защитен исторически,археологически и архитектурен ансамбъл! Ама нали трябва да сме по-велики от историята! Не остана нищо неопорочено и неизгризано! Всичко трябва да се ограби – вода, въздух, гора, история!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина