АктуалноБългарияГероите на деняМненияНовиниПод ножа

Аудито на Николай Пловдивски със светлинно- сигнализационното устройство за автомобили със специален режим

Автомобилите на БПЦ нямат право на специален режим, а за ползването на такива атрибути се търси наказателна отговорност

Направената в столицата снимка, публикувана във Фейсбук, е повод за проверка от страна на МВР

Иво Дернев

Луксозна лека кола от автопарка на пловдивска митрополия се е сдобила незнайно как със специфично светлинно устройство за моторни превозни средства със специален режим на движение.  Това се вижда от снимка, публикувана в личен профил във Фейсбук на 3 август. Фотографията очевидно е направена пред мола на Цариградско шосе в столицата. На нея се вижда Николай Пловдивски как влиза в Ауди А8 с регистрационен номер РВ 3737 КС, което обективът на Под тепето нееднократно е заснемал. Под панорамното стъкло на автомобилът ясно личи светлинно- сигнализационно устройство, което обаче няма никаква работа точно на тази лека кола.

Ето какво казват разпоредбите на Закона за движение по пътищата в тази част, която касае специалния режим на движение, регламентиран в чл. 91. Той гласи:“ (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал. (2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост. (3) Специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция „Национална сигурност“, главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на Министерството на правосъдието, Бюрото по защита при главния прокурор, служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната, военнополицейските формирования от Българската армия, други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, определени от изпълнителния директор за осъществяване на контрол, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при осъществяване на оперативно-издирвателна дейност, Националното тол управление при Агенция „Пътна инфраструктура“, определени от председателя на управителния съвет на агенцията, и структури на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени от председателя на комисията. (4) Министърът на вътрешните работи определя с наредба условията и реда, при които се ползва специален режим на движение за моторните превозни средства.“ От гореизложеното става ясно, че НСО е само една от държавните институции, чиито автомобили ползват специален режим на движение, а контролът върху неговото ползване е изцяло в компетенциите на МВР.

Според закона автомобилите на БПЦ нямат право на специален режим. Хора от системата на МВР, с които разговаряхме припомнят, че за нерегламентираното използване на подобни атрибути се търси наказателна отговорност. На практика обаче, за да бъде регистрирано неоспоримо нарушение, шофьорите, които ползват такива атрибути в автомобилите си, трябва да бъдат засечени в движение. На фотографията устройството не е снимано в режим на работа, но пък самата снимка може да предизвика последваща проверка. Под тепето вече отправи официално питане до директора на областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев със следните въпроси:

1. Имате ли информация относно устройството под панорамното стъкло на автомобила на пловдивският митрополит Николай, което напълно наподобява устройствата на  превозните средства със специален режим на движение?

2. На какво основание пловдивска митрополия ползва такова устройство, след като по закон автомобилите на БПЦ нямат статут на автомобили със специален режим на движение?

  1. Ще назначите ли проверка по случая?

Ще оставим отворен въпроса как се е сдобил Николай Пловдивски с подобно специфично устройство и ще изчакаме евентуалната проверка по казуса. Разбира се има и една друга  хипотеза, която обаче изглежда малко вероятна- снимката да е колаж.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

22 коментари

  1. Един нахален,безочлив,самонадеян и самовлюбен „християнски“ талибан…църковна мутра…истинската му роля е да отвращава обикновените хора от религията…което прави успешно…

  2. Митрополитите на БПЦ имат дипломатически сини паспорти.Те са със статут на дипломати.На гранично пропускателните пунктове те преминават като дипломатически лица.Нямат право повече от 15мин да бъдат задържани.Запознайте се какво означава Митрополит.Разбира се ,че има право на такава лампа.Даже трябва и постоянен полицейски ескорт да има.Бог да Ви вразуми и прости защото не знаете какво вършите.

    1. Аха, ясно, дорогая Серафимовна, средновековните ФЕОДАЛИ в 21 столетие ползват привилегии поради които хич не ги интересуе горкото „паство“ и изобщо някякво си там *р*вославие, да не говорим изобщо за ХРИСТИЯНСТВО.
      Поради което благочестивото население ХИЧ ПЪК НЕ ГИ УВАЖАВА, нито „обожава“, а си позволява КРИТИКИ (прощавай, „иво“, какиното!) = ГРАДИВНИ. Ако не се освестят църковническите религиозническите търгаши хич никой няма да им остане закачен на въдиците, само едни малобройни „безкористни“ архонтЦи и архонтКи с техните архонтчета.
      Да не се чудят после оти отиде коньо ф ряката. Те имотните далавери са довреме.
      ЦЪРКВАТА Е СИЛНА ДОКОЛКОТО Е НАРОДНА.
      И разбира се питаме: дали равнопоставено другите деноминации и вярвания -и докъде точно- имат същите противоконституционни (щото са ДЪРЖАВНИ) ПРИВИЛЕГИИ?
      МУТРОполитит няма да векува, ако ще с осем бели забрадки да го закичи „иво“, и даже да докопа и Ватикана.
      Memento MORI, попе!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина