АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градИзбориМненияНовини

Арх. Абаджиев: Никой от общината не ме е търсил относно авторските права на кино Космос

Ние сме пуснали писма към администрацията, че сме отворени за разговори, но диалог няма. Тази емблематична сграда трябва да оживее- дължим го в памет на арх. Шинков, обясни той

Той вече е влязъл в разговори с младите архитекти, спечелили конкурса миналата година- би работил в симбиоза с тях

„ Никой от общината не ме е търсил относно кино Космос”. Този отговор на арх. Тодор Абаджиев, който държи авторските плава за знаковата сграда на проектанта арх. Любомир Шинков, илюстрира какъв е интересът на новата местна власт към мечтата за ново бъдеще за киното. Администрацията има намерение да пренасочи определените в бюджета за технически проект средства към други дейности именно с мотива, че има неясноти около правата на постройката. Но пък не си е направила усилието да потърси този, който ги държи и видимо не иска да влезе в проблема.

„ Ако го отрежат техническото проектиране ще е много лош сигнал. Всички искаме да видим как това пространство оживява. Всички сме израснали около и в емблематично кино, тази знакова сграда. Най-малко го дължим в памет на арх. Шинков”, подчерта пред Под тепето арх. Тодор Абаджиев.

„ Нямаме диалог с общината. Ние, чрез нашите юристи сме пуснали писма към администрацията, че сме отворени за разговори и очаквам да ме поканят такива. Ако влезем в диалог бихме могли да намерим формулата. Вече сме го направили с колегите, спечелили конкурса миналата година. Те ме потърсиха. Млади хора и аз ги уважавам. Приятел съм с бащата на един от младите архитекти. Казах им кака- каквото и да стане, вас няма да ви пренебрегна, проявили сте творчество. Ще трябва да търся симбиоза с тях, да не бъда увълчен архитект, който не уважава мнението на другите. Чакаме. Не съм много голям оптимист, но все пак се надявам да бъде намерен някакъв начин сградата да оживее. Надява се на някакви разговори все пак” , заяви арх. Абаджиев.

Той смята, че е наложително киното първо да има добро планово задание като функции в него. „ Другото е сбъркана система на мислене. Става провинциална история. Трябва да се напипа точно пулсът на града и да се установи какво трябва да има в този център за култура. Дали ще е от Скандинавски тип, отворено за всички, или ще е нещо, което някой ще менажира така, че   няма да носи приходи. Важното е дали ще решим тази сграда да се самоиздържа”, подчерта арх. Тодор Абаджиев.

„ В Пловдив това, което не го разбираме, го мразим. Ако мислим по малко по- различен начин, много работи ще се сбъднат. А не само да критикуваме”, заяви на финал арх. Абаджиев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

  1. не се познаваме, ама като гледам снимката ако тоя с ЧЕРНАТА риза е въпросният „автор“ === то той не вдъхва доверие, доста ТЪПОъгълен изглежда …
    Менте, накратко.
    Я стига!

  2. Сбъркана логика е тази: „…сграда трябва да оживее- дължим го в памет на арх. Шинков, обясни той…?
    В ПАМЕТ НА ШИНКОВ ДА ВЪЗЛОЖИМ НА … АБАДЖИЕВ ли?
    Младите си бяха инициатори, ТАбаджи няма нужда да се пъха с измислени претенции С КОИТО САМО ЗАГЕЛПВА КАЗУСА – И ТАКА ОБЩИНАТА НАМИРА ИЗВИНЕНИЯ ЗА НЕКАДЪРНОСТ НА ДЕСЕТИНА ЗАМ-ОВЕ НА КМЕТ-МОЗЪКЛИЯ МУСКУЛИСТ.

  3. „…Той вече е влязъл в разговори с младите архитекти, спечелили конкурса миналата година- би работил…“ КАТО КАКЪФ, КАТО БАШ ГЛАВАТАР? АКО НЯКОЙ ОТ „МЛАДИТЕ“ СЕ СЪГЛАСИ, ОСТАНАЛИТЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ОПОРТЮНИСТ-НАВЛЕЦИ.
    „ВЛЯЗЪЛ В РАЗГОВОРИ…“ ТЕТАКА АКО СТАВАХА ТИЯ РАБОТИ

    1. ЛЪЖЕШ, „Арх“-е: Абаджиев НЕ Е АВТОР НА КОСМОС/Комсомол.
      Никакви бумащини не могат да подкрепят неговата АБСУРДНА ПРЕТЕНЦИЯ.
      Долу!

    2. Авторът на кино Космос е Арх. Любомир Шинков!!!!
      Наследникът на авторските права е Арх. Хрито Шинков
      Прочетете в авторската книга на Арх. Любомир Шинков.
      Имам достатъцно екземпляри

      Арх. Христо Шинков 0892 74 3394

    1. Понятието „Авторски ПРАВА“ е приложимо за МУЗИКА, за ЛИТЕРАТУРА, където се плаща всяка бройка, изпълнение на ПАРЧЕТО.
      В Архитектурата -нито в ПРАКТИКАТА, нито в теорията, нито в историята не съществува такъв принцип, нито КОНЦЕПТ, нито документ / формуляр / формат с който да се търгуват Права.
      Нито отстъпват.
      Нито препродават.
      ПРЕКУПВАЧ НА КАКАВА ХАРТИЙКА СЕ ЯВЯВАШ, БРЕ ТЕДИ?
      Я ПОКАЖИ ДОКоМЕН’ЧЕТО НА КОМПЕТЕНТНО АДВУКАТЧЕ И НА СЪОТВЕТНАТА КАМАРА КАБ И СЪЮЗ САБ, че да се разбере подКаква законност и правоспособност имееш претенцийката някояси Община за нещоси де те била …потърсила, а? А?

      1. Изгодно препродавам АВТОРСКИ ПРАВА НА ТРИМОНЦИУМ от арх. Матей Матеев.
        Отстъпката е валидна ОФЕРТА само до първи май, не отлагайте!
        (За Пощата от засл. арх. Буби СТОЙКОВ „Правата“ включват и тези от баща му арх. Стойко СТОЙКОВ за КУДОГЛУ, обаче тази оферта се отлага до наесен поради …формалности)
        Кис-кис, майно льо!

        1. Временно преустановяваме приемането на нови поръчки за ДОКУМЕНТИ поради някои недоразумения.
          (http://podtepeto.com/aktualno/гдбоп-и-жандармерията-с-операция-срещ/)
          ПРИЕТИТЕ ПОРЪЧКИ СА ИЗПЪЛНЕНИ, НЯМА МЯСТО ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ.
          Само „Хонорис Каузи“ и „Афторски Права“ се оказаха с погрешно Графическо Оформление – ще ги подменимЕ безплатничко, нЕма проблем!
          ЗаповЕдайте отново!
          Винаги ГОТОВ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина