АктуалноБългариявашите снимкиГрадътЗабравеният градНовини

Архивите разказват: Как бетонираха площад „Централен“ (СНИМКИ)

Кажете „Сбогом“ на плочките на Дража

Соня Попова

Паважът е заменен от отлети плочки, после от бетон, а бетонът от „плочките на Дража“ – това са настилките, по-които гражданите на Древния и вечен град, са крачили през последния век, минавайки през мястото, което днес наричаме площад „Централен“.

Вече сме ви разказвали, че проучванията ни показаха, че именно източната и южната част на площада са претърпели най-много трансформации във времето. Само изгледът в северозападна посока е останал почти непроменен през последните близо стотина години. На ретро фотографиите от началото на XX век до днес там неизменно стоят две емблематични сгради – фурната на братя Мисови (Руската книжарница/Сладоледената къща), а до нея е Къщата с вазата на покрива (на Димитър Турдоглу, подарена някога от чичо му Кудоглу) .  

Развитието на мястото в площад започва след края на Първото мострено изложение през 1892, заради което е създаден парк Цар Симеон. Павираното пространство пред централния  вход веднага се превърнало в място за разходка и стоянка за пловдивските файтонджии, добър завършек на главната улица „Княз Александър“.

   1929 г., сн: Изгубената България

сн: Държавен архив – Пловдив

През миналия век настилката на площада е сменяна няколко пъти, от калдъръмените широки площи, през циментови плочки в края на 20-те години на XX век.

1932 г., сн: Изгубената България

След Девети септември 1944 година площад „Цар Симеон” бил наречен „Площад Централен”, в края на 60-те започнало голямото му циментиране.

1969 г., работник циментира площад Централен, сн:Ив. Коджабашев

Сн: Държавен архив – Пловдив

Септември 1969 на бетонирания площад се е стекъл народа, за да посрещне генералния секретар на ЦК на БКП. На следващата снимка са другарите Тодор Живков, Георги Трайков и Станко Тодоров, които гордо крачат по излетия нов бетон, на път към хората от горната сника.

януари 1974 г. паркингът на х-л „Тримонциум“

май 1975 г. Панорамен поглед на площада (градата вдясно е на ОК на ДКМС), сн: Ив.Коджабашев

сн: Държавен архив – Пловдив

Новата сграда на Централна поща и комбинирана настилка – плочки от естествен камък и калдъръм.

Близо 30 дка настилки ще бъдат подменени с настоящия ремонт на площад „Централен“. Кажете „Сбогом“ на хлъзгавия врачански мрамор, известен сред пловдивчани като „плочките на Дража Вълчева“. Те ще бъдат заместени от комбинирана настилка: бетон, плюс гранит от Македония и Босна, който идва в началото на февруари.

Още за историята на площада може да видите ТУК.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Освен по-старите паважи НА ВЕТРИЛО от квадратни павенца, на по-нови фотографии виждаме по-едрите правоъгълни продълговати павета редени „под конец“ в права линия (много по-трудоемко!) на „червения площад“.
    КЛИНИЧНА ИСТОРИЯ наистина е ХАЛЮЦистерията на „РВ“ комуто се привиждат таласъми, „злоби“, омраз… пърдом, „хейт“ (hate, по ингилизки, каквато е модата напоследък сред по-авангардните хейтъри, хейтърки и техните хейтърчета)
    Хвала!

  2. Към коментатор „ДСНМ, А Не ДКМС“
    Благодаря за допълнителната информация! Напълно споделям мнението и чувствата изразени в него. За нещастие хубавият Пловдив, който помним от детството си бива разрушаван паве по паве и хубавите пловдивчани са много от тях в чужбина, в София или в Централни гробища.

  3. Човек, като чете коментарите, ще рече, че онези, които ги пишат, превръщат в злато всичко, което докоснат… То бива злоба, ама това е някаква клинична история!

  4. На пловдивския-ЧАНИН можеме да възразиме.
    Да, ДКМС беше, и то май преди това ДСНМ (Съюз на Нар. Младеж, преди „косомолското“ подражание на СССР) елегантната постройка в стил БАУХАУС показана на снимка №1 и №5.
    Тази постройка не можем да намерим на много снимки, затова тези тук са ценни. Като им отесня квадратурата, комсомолците получиха повече пространсътво в голямата жълта сграда съседна до Лиляната на Станционна (Иван Вазов).
    Кудоглу си е Кудоглу, какиното, няма нищо общо с комсомола, тя е ъгловата на предпоследната снимка, била е хотел преди да бъде подарена от благодетеля на клептократите.
    „Калдаръм“ на мегдана никока не сме имали, разбира се, тук авторката се гелпи; турската калдаръмена настилка от МАСИВНИ ЕДРИ камъни (не плочки, майна!) е извънредно скъпа и се реди от специалист-майстори (в скоби обръщам внимание на АНТИЧНИТЕ улици тук-таме видими = те са настлани с блокове по три крачки!); та, на стари снимки пред Военния клуб се вижда изрядно подреден „на ветрило“ цивилизован градски ПАВАЖ, който отстъпва само на Жълтите Павета по Царя.
    Селяндурската чернилка, размазана за по три сезона за по-евтинко и за по-набързичко с тежките бракувани машинарии сякаш върху междуселските шосета между Наше село и ваше показва колко крадлива е клептокрацията, която управлява Града.
    Накрая: не наричайте това изсипано, изсулено, отвсякъде разградено пространство посред Града „площад“, тая дума друго значи; даже не заслужава да му казваш „МЕГДАН ЦЕНТРАЛ“, кака!

  5. Ех, драги ми комсомолчета, тресе ви неудържима носталгия по соца. Сградата вдасно на предпоследната снимка НЕ Е на дкмс, а е била ДАРЕНА на пловдивчани от големия благодетел КУДОГЛУ за Дом на Народното Здраве. https://arhiv.marica.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BF%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B0-news777870.html

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина