АктуалноГрадътЗабравеният град

Хубавите случаи: Реставрация за пример на стара къща на улица „Шнитер“

Теодор Караколев

С обновен и красив вид ще посрещне зимата 100-годишна сецесионова къща на пловдивската улица „Йосиф Шнитер“ – или поне половината от нея. Построената в началото на XX век къща изглежда е разделена на две между наследници, като едната част е с изцяло ремонтирана фасада с пълно уважение към архитектурните орнаменти по нея.

Къщата е от тези, които в много аспекти могат да служат за пример на строителите в града, които се занимават със стари сгради – без значение дали работят върху къща, регистрирана като културна ценност или просто красива стара сграда. Всички орнаменти са повторени по оригиналния си вариант, без да има някакви преувеличавания, добавяне на елементи и тн. Много често се добавят орнаменти по стари къщи, в които те са по-малко – тъй като това е стилът на съответното време, в което е построена сградата, или почеркът на архитекта. В някои случаи пък такива орнаменти се унищожават, замазани под „обновена“ фасада или външна изолация.

В случая всички те са запазени и предвид симетрията на фасадата е интересно и сравнението, в което си личи вниманието към автентичния вид на къщата.

Подменени, спрямо оригинала са единствено дограмите на прозорците – оригиналните дървени са сменени със съвременна дограма. Цветовете на фасадата също са нови, като не е спазен типичният цвят от периода. В почти всички случаи сецесионовите къщи от времето са били боядисвани в един цвят, а в случая колонките и елементите са в различен, спрямо фасадата.

Цялостното впечатление обаче е за внимателно направен ремонт с уважение към детайлите, който може да бъде само за пример на останалите строители, които да се целят единствено в още по-добри ремонти с уважение към красивото пловдивско минало.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина