АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Учениците от Хуманитарната гимназия в Пловдив започнаха честванията на Светите братя Кирил и Методий

Соня Попова

С иконата на славянските първоучители на ръце, ученици от Хуманитарната гимназия започнаха по традиция, ден по рано, честванията на Светите братя Кирил и Методий. След тях в литийно шествие се наредиха знаменосците и още стотици техни съученици, и учители.

Шествието тръгна от площада пред гимназията, която носи името на Солунските братя.

Водещите на празника припомниха от къде идва инициативата за тези чествания:

„Ние поставяме началото на най-светлия празник в духовния календар на България. 10 века след делото на Славянските първоучители, отново двама мъдри мъже – Найден Геров и Йоаким Груев, възкресяват паметта на Светите братя и тяхното апостолско дело. Тук, в нашия Пловдив, зазвучават отново камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен Великден – възкресението на българския дух чрез словото!“

Колоната премина през Малката главна и стигна до барелефа на първоучителите в Стария град, пред който бяха положени венци и цветя.

По инициатива на Международната фондация „Св.св.Кирил и Методий“ на 10 май в Хуманитарната гимназия е поставено началото на честванията, които през следващите дни продължават в цялата страна.

В събота – 11 май, църквата почита паметта на двамата светци. Утре на храмовия празник в църквата „Св. св. Кирил и Методий”, която се намира срещу входа на Хуманитарната гимназия, Знеполският епископ Арсений ще отслужи Архиерейска света Литургия. По същото време – от 9 часа, започва Архиерейска света Литургия в църквата на Православна духовна академия и Православна духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”, която ще възглави митрополит Николай.

24 май се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина