АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената извънстолична болница в България, в която се прилага терапия със „Спинраза“

НЗОК за първи път разреши лечение на спинална мускулна атрофия със „Спинраза“  у нас преди два месеца

Медикаментът може да бъде заплащан и закупуван по ред, утвърден със заповед на министъра на здравеопазването

Три години, след като лекарството за лечение на спинална мускулна атрофия „Спинраза“ беше одобрено в САЩ, Европа и Япония, то вече е достъпно и в България. То се приложи за пръв път в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив в началото на месец юли на 6-месечно бебе със спинална мускулна атрофия (СМА) – І тип. Това е второто дете в България, лекувано със „Спинраза“, и първото с най-тежката форма на СМА. Лечението се заплаща от НЗОК и струва над 160 000 лв за едно приложение, обясни началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов. Подробности ви разказахме ТУК.

За целта Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането на терапия на децата със Спинална мускулна атрофия. Медикаментът „Спинраза“ може да бъде заплащан и закупуван по ред, утвърден със заповед на министъра на здравеопазването.

Необходимото за прилагането на медикамента обучение са преминали специалисти-невролози от четири лечебни заведения в цялата страна, а УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената извънстолична болница в България, в която се прилага терапия.

Когато дете, нуждаещо се от Спинраза, получи решение от Специализираната комисия към НЗОК и заповед за финансиране, подписана от управителя на НЗОК, родителите трябва да изберат един от центровете –УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛ „Александровска“, МБАЛНП „Св. Наум“, където, както вече подчертахме, има обучени лекари за приложението на лекарството.

Кога и къде да бъде проведено лечението избират самите родителите.

Компанията ТП Евофарм, представител за България на фармацевтичната компания Birogen, Притежател на разрешението за употреба на визирания лекарствен продукт, която доставя Спинраза в България, е декларирала, че може своевременно да осигурява медикамента. По информация, предоставена на МЗ от Евофарм, на 21.03.2019 г. у нас е бил осъществен внос на лекарствения продукт Spinraza 12 mg (5ml) x 1 в България. Флаконите са налични в склад на оторизирания от ПРУ търговец на едро.

В Клинична пътека №60 в НРД е включена спиналната мускулна атрофия. Съществува и терапевтична процедура с код 9920, по линия на която могат да бъдат направени инфузиите/вливанията на лекарството Спинраза, и също да бъдат отчетени към НЗОК. По изложените причини няма как да има специална клинична процедура за лечението на СМА към настоящия момент.

Невролози от УМБАЛ „Свети Георги“ приложиха уникална терапия на бебе

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина