АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Уволняват служителите от видеото с нечовешко отношение към възрастни хора в КСУ „Св. Георги“

Искат и оставката на шефката на комплекса

Общината ще е безкомпромисна към виновните, декларира ресорният зам.-кмет и поиска медията да даде имената на заснетите във видеото

Служителите, за които се установи, че са били и обиждали възрастни хора с деменция в общинския център за настаняване в Пловдив, ги чакат дисциплинарни уволнения. Това стана ясно след извънреден брифинг в Общината, даден от зам.-кмет по социални дейности Анести Тимчев, директорът на Областната дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева и директорът на Общинската дирекция Веселина Ботева.

Пресконференцията бе свикана по спешност, след като Нова телевизия излъчи днес видео, на което се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена, настанена в Центъра за настаняване от семеен тип към Комплекса за социални услуги „Свети Георги“. Тя е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна.

По думите на ресорния зам.-кмета нито той, нито кметът Здравко Димитров, ще толерират подобно непрофесионално отношение към хората, които ползват социални услуги в общината. Анести Тимчев подчерта, че тази сутрин лично е бил на проверка в Центъра и е заявил същото на работещите там. Той обяви, че се изчакват резултатите от проверката и рапорти на служителите до края на деня, които ще бъдат предадени на Прокуратурата.

Уволнения чакат всички, проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората,“ заяви той и допълни, че носи лична отговорност за социалната политика на Общината.

„Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение. Аз самият, край моите родители, се докоснах до тези проблеми. Няма да толерираме управление, което не открива тези неща предварително, което не се грижи за това всички симптоми, показващи бъдещи подобни действия да не бъдат отстранявани.“

В двата центъра за настаняване на възрастни хора там има общо 30 потребители на услугата, от които половината ползват дневен център, уточни директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане“ Веселина Ботева. Тя разказа, че за тях се грижат общо 24 души, от които 14 са болногледачи, като на смяна работели по двама за всеки от центровете.

Заплатите на болногледачите там са минимални“, каза Ботева в отговор на журналистически въпрос.

Анести Тимчев, Надя Танева и Веселина Ботева бяха единодушни, че в нито едно от звената, които представляват не е имало никакви сигнали за нередности в комплекса.

Според Ботева шефката на въпросния център, в момента е в планиран отпуск и  твърдяла, че не е имала представа за случилото се.

Ресорният зам.-кмет обаче съобщи за констатирани нередности при проверката днес, като липса на контрол и дневник за предаване на смените.

Анести Тимчев апелира медията да даде името на служителя, който е заснет.

Към апела му се присъедини с молба и Надя Танева, която посочи, че този човек още работи там, тъй като не знаят кой е той.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина