АктуалноГласовеГрадътКултураМнения

Тотев: Искаме културните пространства да са с многопластов живот, а не да имат само една функция

Общината пита как да бъдат управлявани местата за култура и какво да се промени в културния календар

Искаме да дебатираме върху това как да бъдат споделяни тези пространства, за да са достъпни за всички творци, заяви по повод обявената днес градска конференция по темата кметът

Иво Дернев

Организирането на градска конференция за бъдещето на културните пространства и политиките в сферата на културата обяви днес в местния парламент кметът Иван Тотев. Той покани съветниците да се включат в дебата, който е планиран за 7 март.

Форматът ще е по-скоро обществено обсъждане, на което ще искаме да се дебатира с пловдивските творци, културни оператори  как да продължи формирането на културния календар на Пловдив, насоките и начина, по които да се избират проекти с оглед на новите локации, които градът ще получи през тази година. Те не са малко- галерията на Гладстон, галерията на Детмаг, пространството под стълбите на Каменица, кино Космос, включително Дома на културата. Искаме тези пространства действително да имат един много изпъстрен и многообразен живот. Така че с инструментариума на общинския бюджет и културния календар те да имат едно много по-богато съдържание, както и да бъдат достъпни до всички пловдивски творци и автори. Така че една от основните ни задачи е да преценим дали тези пространства да имат многопластов живот, а не да имат само една функция, както е било досега през годините. Възможно е тези пространства да имат в различните ситуации и дни различни събития. Искаме да дебатираме върху това как да бъдат споделяни тези пространства, тъй като 2019г. доведе до това, че за първи път в историята на Пловдив се сблъскахме с огромен интерес към всяко място за култура, коментира през журналисти Иван Тотев.

Той очаква тенденцията с недостига на места за културата да продължава и да се задълбочава и през следващите години. Затова този дебат през март месец ще ни даде една яснота за бъдещето. За нас е много важно проектите за културния календар, които ще се набират за следващата година, да запълват със съдържание тези нови културни пространства в града. Готови сме да променим и някои от наредбите на общината от гледна точка на финансирането чрез културния календар, тъй като инструментариумът за влияние на културата са парите. За да бъдат правилно разпределени, трябва да има и съответният дебат. За нас може би този културен календар досега си е изживял времето и мъничко трябва да се поработи в тази посока къде е Пловдив след 2019г. , допълни по темата кметът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Много лицемерно от страна на кмета.Само свои хора са допускани до проектите.Никой свободен артист няма как да участва-такива са условията. В изложбените зали се въртят 20 художници – все свои хора-гъзолизци..хаха…а кмета иска многопластово…Еми да пусне в градските галерии недолюбваните творци,които не лижат гъзове и не чакат пред кабинета му всеки ден като кучета. Виждаме и програмата ЕСК 2019 колко е скучна.Никакво сериозно изкуство а глупости……Да си смени директора по културните въпроси,защото нищо не разбира от култура…

  2. творци и културни оператори в едно изречение ми звучи (и напомня на) като оператор на биологична единица – овчар. Тотев, така (и толкова го мисли (или може)), така го казва.

    многопластово … културно … тук таме някое „изпътстрено“ клише и пори напред …

    Е имаме и „инструментариумът за влияние на културата са паритe“, като прозрение, но ако някой знае, че нищо не става без пари (или без да платиш на когото трябва), то това са тези, които са на власт.

    Tака че, керванът си върви, кучетата си лаят … а Тотев размишлява над културните тема.

  3. От бързане да издокарате кмета сте надиплили грешка след грашка, дори и в заглавието. Хайде стегнете се най-накрая и престанете с това въртене на опашка около крачола на Тотев.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина