АктуалноБългарияГрадътЕвалаКултураНовини

Супергерои раставрират античните мозайки от Голямата базилика в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Досега са обработени около 800 квадратни метра с близо 400 мозаечни фрагмента

Фоторазказ на Владимир Янев

Екип реставратори, с ръководител доц. Елена Кантарева, продължават работата по реставрацията и консервацията на античните мозайки от Голямата епископска базилика в Пловдив. Уникалните мозайките се реставрират в ателие в Стария град. На снимките виждате част от екипа, облечени във фланелки с емблема на супергерои.

„Супергероите, това са хората, които са двигател на промените в България,“ така ги определя изпълнителен директор на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Припомняме, че проектът за Голямата базилика е съвместен на Община Пловдив и фондацията  За археологическите проучвания на древния храм, както и за реставрацията на мозайките, консервирането и експонирането им от фондацията инвестират общо над 8 милиона лева.

Специалистите извършват тежка и сложна дейност по реставрацията и консервацията на античните мозайки. Те се обработват на фрагменти, които са много деликатни и тежат килограми.

Работата по реставрацията им е започнала през 2015 година. Досега те са обработили около 800 квадратни метра с близо 400 мозаечни фрагмента. Общата площ на мозайките, които ще бъдат изложени в базиликата е над 2000 квадратни метра.

През януари 2018 година мозайките от три обекта в Пловдив бяха вписани в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Очаква се Голямата базилика да бъде завършена и да посреща туристи през есента в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата.

Още за труда на екипа реставратори сме ви разказвали ТУК.

Преди десетина дни екип на швейцарската национална телевизя SRF 3 снима филм за Пловдив и също отдели специално внимание на реставраторите. Това са част от снимките с работата на реставраторите, заснети по време на техния репортаж.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина