АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Сменяте талона на колата, ако екологичния клас не е отразен, а е Евро 3 и нагоре

Само от данните в системата на МВР ще се приемат за доказателство при изчисление на новите ставки за данък МПС

Новата формула за изчисление на данъка за МПС-та ще образува опашки пред гишетата за регистрация на  автомобили, стана ясно днес по време на приемането на промените в Наредбата за местни данъци и такси на сесията на общински съвет – Пловдив. Причината е новият компонент за екологичната класификация на автомобилите.

Изчисленията за всяка кола зависят от строго индивидуалните й данни. Годишният данък за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т се определя съгласно формулата в чл.55, ал.1 от ЗМДТ Освен мощността на автомобила ще се отчита и екокоефициент, който не е следен в предишни години и не е бил задължително отразяван при регистрациите преди 4-5 години. Това стана ясно от обяснението на  шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Пловдив – Цвета Попова.

Хиляди пловдивски шофьори ще трябва да сменят регистрационния талон на колата си, ако тя притежават екологичен клас, но той не е отразен в документа.

Тя уточни, че това представлява съществена промяна от досегашната формула за определяне на налога, когато наличието на катализатор на колата е оказвало влияние върху данъчните ставки и това се доказваше и с други документи. Според новите правила за доказателство за еко категория ще се приемат единствено данните от масивите на МВР системата и това дали са отразени в талона на колата.

Това ще създаде проблем за няколко хиляди собственици на коли под тепетата, чиито коли са регистрирани преди 2015 година и притежават клас Евро 3  и нагоре, но той не фигурира в базата данни и талона.

Ако тази група данъчнозадължени лица не сменят талоните на автомобилите си, то те ще се облагат по правилата за автомобили без еко категория с коефициент 1,1. Така техният данък ще се оскъпи с около 10%.

Въз основа на приетите днес промени ще се изчисли налога на всеки един собственик на МПС в Пловдив за настоящата година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Това не е проблем на данъкоплатеца, защо се прехвърля тази административна тежест върху хората? Тази администрация не иска да работи! ВЪН!

  2. А защо не написаха какъв евро стандарт е колата когато е регистрирах? Толкова ги мързеше, че не написаха и на двигателя номера. И сега аз трябва да платя нов талон и преглед в КАТ заради техния мързел ли? Затова няма да се оправи тази държава, защото всичко се прави едно към гьотере . Важното е да има корупция и кражба. А простия народ който ги търпи да плаща здраво.

  3. Айде честито ! Дори чисто нова кола , до 5 години , икономичен клас и ЕКО 6 , 100 к.с. , ще плаща 105 лв ! А миналата година плащаше 82 лева !!! Увеличението на данъците касае ВСИЧКИ !!! Крадливата герберастка мафия и маминия олигофрен тОтю от ТОХ-а ви го начукаха за пореден път ! Пак да си го изберете , пловдивчани…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина