АктуалноГрадътНовини

Разкостват бившия магазин Евмолпия, правят нов хотел

Един от соц-шедьоврите отдавна бе изгубил блясъка си, но вече е заличен напълно

Теодор Караколев

Една от знаковите сгради за архитектурата от социалистическия период в България изцяло ще бъде префасонирана. Магазин „Евмолпия“, който отдавна бе загубил оригиналния си вид, ще бъде напълно преустроен в хотел. Голяма част от специфичните за сградата бетонни парапети на балконите се унищожават за реконструкцията на зданието.

По строителна табела, сградата трябва да бъде завършена до декември 2019 – 12 месеца след началото на строителните дейности, които също, според информационната табела, са започнали през декември 2018 година. Чак в последните дни обаче се вижда и външния ефект от работата на строителите. Проектанти на преустройството са арх. Диляна Любенова и арх. Димитър Недевски.

Сградата е построена през 80-те години и е специфичен представител на архитектурата от периода – от последните години на соца. Използването на видим бетон и бетонови конструктивни елементи, като трегери и колони, е любим за някои архитекти от последните години на 70-те и през 80-те у нас. Подобен пример е сградата на Дома на науката и техниката на ул. „Гладстон“, а друга интересна сграда, макар и с друго усещане, но отново с много видим бетон, е Младежкият дом до фонтаните на Цар Симеоновата градина.

РУМ „Евмолпия“ е открит като универсален магазин. Основен архитект на сградата е Мария Сапунджиева. Част от сградата, която няма да бъде засегната от преустройството, е ресторант. Той бе създаден в последните 3-4 години и унищожи голяма част от естественото впечатление от сградата – специфичните парапети, спираловидното стълбище и други елементи бяха закрити от новата „лятна градина“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Сградата не беше ли паметник на културата и в предишни статии, относно изграждането на бутиков хотел, не се ли споменаваше запазване на фасадата ?!?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина