АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Поставиха три от колоните на Римския форум на площад Централен

Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени тук, обясни на място кметът

Три от римските колони на Форум Запад на площад Централен вече са поставени. Обновяването на пространството продължава, като фокусът на дейностите в момента са именно в частта с археологията от страната на Цар-Симеоновата градина. На място днес мина инспекция от общината, водена от кмета Иван Тотев.

„Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени тук. Строителите дават всичко от себе си. Продължаваме с изграждане на капителите, които са 1 метър отгоре. Ще покажем цялото великолепие.”, обясни градоначалникът.

„Колоните са поантата на обекта. Тяхната дантела на фона на зелената градина и графиката на каменните градежи прави пространството страхотно. Предстои довършване на всичко останало- каменните градежи, форумът с античните магазини, които ще завършим и които ще бъдат добре подчертани, а когато се озелени, обектът ще стане и зелено продължение на градината”, каза на терен проектантът арх. Румяна Пройкова.

В момента плочки са поставени около пощата и от северната страна на Цар-Симеоновата градина. Продължават и изкопните дейности и премахването на пръст в североизточна посока до Одеона, където археологът Мая Мартинова ще ръководи разкопките на място.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

    1. КАК „КОМУ СА НУЖНИ“ – НОВИТЕ „ГРАЖДАНИ“ ЗАБОГАТЯЛИ ОТ ЧЕСТЕН ТРУД ИМАТ КОМПЛЕКСИ.
      БЪРЗАТ ДА НАВАКСВАТ: ЧАЛГА, ПОП-ФОЛК, „ОПЕРА“ОПЪН С КЕБАПЧЕ НА КЛЕЧКА (ТЕ И ПО 14 ЛЕВА БИЛЕТ ША КУПАТ, ЧЕ И ПО 144 МОЖАТ!).
      ХРЕЛЮВА КУЛА ФЪФ ФСЯКО КМЕЦТВО! И НА НЕБЕТА-ДВЕ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина