АктуалноИзпод тепетоКултураМненияНовини

Откритията на Малтепе са от световна величина

Арх.Кисьов: Страх ме е да мисля какво е това, на което се натъкнахме!

Директорът на Археологическия музей  в Пловдив получи приза в категорията „Културно-историческа атракция“ на церемонията по връчването на годишните награди „Чудесата на България 2018“ (ГАЛЕРИЯ)

В основата на комплекса има няколко гробни камери с големи размери

Таня Грозданова

Работата на екипа на Костадин Кисьов на могилата Малтепе, край пловдивското село Маноле, получи висока оценка по време на годишните награди на в-к Стандарт „Чудесата на България” 2018 г. Церемонията се проведе в Малката базилика и за нея пристигна специално Пийт Джаспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“ – най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно-историческото наследство.

Директорът на Регионалния археологическия музей – Пловдив доц. Костадин Кисьов бе един от отличените за работата му по обекта Малтепе. Той получи приза в категорията „Културно-историческа атракция“ от областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

„За мен беше по-логично тази награда да е догодина, все още не сме разкрили цялата гробница и тогава този обект ще стане световна атракция! Знаехме, че там има нещо още в далечната 1998 година. Едва през 2016-та стана възможно финансирането на разкопките, благодарение на Община Пловдив, която финансира проучванията от самото начало. Всички вече знаете какво сме открили досега, особено след посещението на премиера Борисов на обекта – гробницата е висока 26 метра, но не знаете какви са последните проучвания от края на ноември…  под нея съществува огромен гробен комплекс с размери дето ги няма по света. Страх ме е да мисля какво е това, на което се натъкнахме,“ каза в словото си Кисьов.  

Репортер на Под тепето потърси археолога за подробности след края на тържествената церемония.

Според него този обект е на път да се превърне в археологическа находка от световно ниво. При геофизично проучване през миналия месец, преди зазимяването на обекта, е станало ясно, че в основата на могилата съществува огромна сграда. Проучването на дълбочина 17 метра е извършено от екипа на Минно-геоложкия институт, разказа Кисьов. То показало че, в подножието извън рамките на 26-метровата кула има сграда с размери около 15 на 20 метра и височина около 6-7 метра.

„За огромна наша радост се потвърди нещо, което аз предполагах. Съществува една огромна сграда с тези параметри, тоест имаме един огромен комплекс, който е явно, че е вкопан и в самия терен. Няма да се учудим, ако гробните камери са надолу под нивото на съвременния терен. Така се оформя грандиозен комплекс с височината на 8 етажен блок, а вече в основата какъв ще е плана и конструкцията?!

Надяваме се гробните камери да не са ограбени в миналото, защото до сега имаме 3 тунела. Дано да няма такива в основата и да не са проникнали в камерите, но това още в началото на идната година при разкопките ще се разбере. За нас това е една архитектурна загадка от III век след Христа.“

Световни експерти археолози от Египет, Рим и Гърция са посетили Малтепе, разказа още Костадин Кисьов. Сравнявайки подобни гробници на територията на цялата Римска империя, което значи в цял свят, специалистите са единодушни, че досега не е откривана такава мащабна сграда, като тази, която е в могилата.

Това ще е откритие със световна величина и ще се превърне в световна туристическа атракция, заключи археологът.

През идната 2019-а година Община Пловдив ще финансира разкопките на Малтепе с още 300 000 хиляди лева, подчерта кметът Иван Тотев.

На церемонията „Чудесата на България“ бяха отличени още Велинград, Хисар, Старосел и Чепеларе, а директорът на НИМ Бони Петрунова получи наградата Археолог на годината.

           Д-р Калин Димитров с отличието за „Археологическо откритие“ за потъналите корби в Черно море

                            Кметът на Преслав с награда за Преславското златно съкровище

Кметът на Старосел Матея Будев получи приза „Дестинация културен туризъм за 2018 г.“ от почетния председател на борда на директорите на КЦМ Никола Добрев. 

В категорията „Археолог на годината“ призът е за доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей за откритието на съкровището в крепостта Калиакра през лятото на т.г.

  Пловдив получи награда за „Европейски принос” от фондация „Европа Ностра”.

Стилната церемония бе огласена от талантливите изпълнители на Арт Войс Център.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина