АктуалноБългарияГрадътИзпод тепетоКриминалеМненияНовиниПод небето

Определянето на еко категория ще подлуди собствениците на коли

 От КАТ отрекоха да определят класовете

Ще ходите до представителството на производителя, за да докажете категоризацията

До 100 лева може излезе ваденето на нов талон с еврокатегория, твърдят от Съюза на вносителите на автомобили

Стоянка Миткова

Хората, които карат автомобили, които не замърсяват околната среда, ще бъдат побъркани от административни изисквания за доказване на еко клас, ако са ги регистрирали преди  2015-а година.

Припомняме, че вчера Общинският съвет на Пловдив прие новите ставки на компонентите да определяне на местния данък за автомобили за настоящата година.

След заседанието шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Пловдив – Цвета Попова обясни, че само от данните в системата на МВР ще се приемат за доказателство при изчисление на новите ставки за данък МПС.

Така се разбра, че новата формула за изчисление на данъка за МПС-та ще образува опашки пред гишетата за регистрация на  автомобили.

Днес обаче от ОД на МВР – Пловдив разпространиха прессъобщение, че Пътна полиция не определя категоризациите и за това трябва да се ходи до в представителството на производителя на дадената марка автомобил.

Вижте текста на съобщението: „Във връзка с възникнали въпроси, свързани с екологичната категоризация на МПС, уточняваме, че тази категоризация не се определя от  Пътна полиция.

Конкретни стъпки за собствениците на автомобили, които желаят да получат или променят категоризацията на МПС:

–       На място в представителството на производителя на дадената марка автомобил се издава удостоверителен документ, в който за конкретното МПС, с изрично упоменати номер на рама и двигател, се посочва притежаваната еврокатегория.

–       С така получения документ водачът представя автомобила за идентификация в сектор “Пътна полиция” – Пловдив, на базата на тази процедура за  автомобила се издават нови регистрационни талони – част І и част ІІ.“

По-рано днес от Съюза на вносителите на автомобили обявиха, че до 100 лева може излезе ваденето на нов талон с еврокатегория. Талоните на колите, които идват от ЕС имат отразена еврокатегория, но в нашите талони това не се вписва и от години се налага доказване, което е излишно, коментира пред бнр – радиоПловдив Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

„Смяната на талона е 15 лева,  сертификатът за доказване на еврокатегория се прави при официален представител на марката автомобил и също струва пари. Цялата процедура може да стигне 80 – 100 лева.“

По- леко могат да минат хората, които имат копие на талона от предишната държава, където това е записано. Тези документи се пазят в КАТ, уточни Христо Христов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. На теория екологичните коли трябваше да плащат по малко, а на практика се създават затруднения за това. Дразнят няколко милиона избиратели, каквито са шофьорите.

    1. Съгласен съм с Вас!Тази категоризация е напълно излишна,защото е променлива величина!има. си техн.преглед ,който показва замърсяването всяка година,просто не минаваш,ако не си в норма!По идиотско определяне на данъка трудно може фа се измисли!Има просто решение и то е- киловатите по примерно 0,80 лв.Сгаз или метан -20%, с ел или хибрид -50%.Уж имаше обществено обсъждане????

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина