АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Общински съвет отпуска 8 хиляди лева за реновиране на сграфитото на Слона на „Съборна” №2

Реставрацията ще бъде възложена на Градска художествена галерия

Общински съвет ще отпусне 8 хиляди лева за реновирането на сграфитото на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна” №2. Паното „Христо Г. Данов” на големия пловдивски художник се нуждае от реставрация. То се намира върху източния калкан на къща паметник на културата, която е частна собственост. Местният парламент ще отпусне допълнително средства към бюджета на Градска художествена галерия, за да може реставраторите от институцията да извършат ремонтните дейности по творбата на Слона.

Сграфитото не е защитено като паметник на културата и за собствениците на сградата не е налице нито задължение да го поддържат, а и нямат нужната квалификацията да го реставрират. Паното е компрометирано в горната част и долу, в основата на сградата.  Още през 2017г. със заповед на кмета на район Централен бе назначена комисия, която извърши оглед на място и констатира, че монументалната творба е опасна за преминаващите покрай нея хора. Бе съставен протокол, а от ГХГ изчислиха, че реновирането ще струва осем хиляди лева.

До този момент обаче местния парламент не е разглеждал и гласувал такова предложение. Това ще се случи този четвъртък, на последната сесия на този общински съвет.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. A дано. Жалко е, че се чакат до избори с цел ПР, тоест не изкуството, а показността преди избори е водеща. Иначе добре, че ще го възстановят след тези в Стария град, за които лично пусках сигнали преди години.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина