АктуалноГрадътНовини

Над 352 милиона лева ще бъде Бюджет 2019 на Пловдив

60 милиона лева е капиталова програма

По първоначални данни преходният остатък ще е около 49 милиона

На двучасовото обсъждане за пръв път от години насам имаше дестки граждани

Таня Грозданова

Макрорамката на „Проектобюджет 2019“ на Пловдив, която бе предварително публикувана на страницата на Общината, е 293 265 807 лв. От тях 150 220 101 лева – приходи за делегирани от държавата дейности, а 143 045 706 лв. – местни приходи.

За пръв път през последните 4 години материалите предоставени на сайта бяха малко като количество и спорни като качество на представяне. Това от своя страна рефлектира в множество въпроси от гражданите и общинските съветници, дошли на общественото обсъждане.  За двучасовия форум пръв път от години насам залата на Общински съвет бе пълна. Присъстваха близо 70 човека, половината от които бяха граждани, дошли с конкретни питания и предложения.

От презентацията на главния финансист на Общината Виктория Чавдарова стана ясно, че Бюджет 2019-а ще достигне над 352 млн.лв., като се очаква преходният остатък да бъде близо 49 милиона лева.

Преходният остатък ще е ясен с входирането на проектобюджета в ОБС-Пловдив, който ще се гледа на сесия на 30 януари. Данните към момента сочат, че малко над половината от остатъка – 16 милиона са пари от делегирани от държавата дейности, а другите са суми от нереализирани обекти от капиталовата програма за изминалата  2018 година. Един от големите такива е реконструкцията на Кукленско шосе и вторият етап на ремонта и разширението на бул.„Васил Априлов“.

59 932 943 лева са средствата заложени за инфраструктурни проекти в Капиталовата програма на Пловдив за 2019-а година. Прави впечатление, че 30 млн. лева от тези пари са по европейски програми.

През 2019 година се очаква размерът на разходите, които ще се извършат общо по всички проекти в процес на изпълнение, да е 34 835 851 лв, пише в обяснителната записка към основния финансов документ на града. Голяма част от проектите, които ще се изпълняват, са в сферите екология, инфраструктура и социални дейности.

Част от проектите в капиталовата програма вече са стартирани и се работят и в момента. За тази година са заложени и последните пари за удвояване по 30-милионния заем и довършването на бул. „Северен“ – 9.9 млн. лева. Има предвидени средства и дългоспрягани проекти като „Модър-Царевец“, например. Фигурира  1 млн. лева, които бяха гласувани от ОбС през октомври м.г. Още толкова за лелеяния 50-метрвов плувен басейн, 1,7 млн. лв. за новия спортен център „Дунав“, само 300 000 за стадион „Пловдив“, 3,4 милиона за първия   многоетажен паркинг в „Западен“, 2,2 млн. лв. са средствата за площад „Централен“, 1 млн. лева за предгаровия перон, половин милион за старта на реконструкцията на Дондуковата градина, за Водния проект са отделени са 1.2 млн. лева. За разширяването на Рогошките гробища средствата са 1 млн. лева.

Парите в капиталовата програма за културна инфраструктура са: кино „Космос“ – 1 млн. лева, детмаг „Снежанка“ – 100 000 лева и 300 000 лева за Художествената галерия.

За отчуждаване на имоти са предвидени 2 000 000 лева.

С 2,3 млн. лева ще продължи модернизацията на за ОП „Чистота” със закупуването на нови метачни автомобили. 200 000 лева са планирани за още подземни контейнери за смет и още толкова за нови паркомати за ОП „Паркиране и репатриране“.

„За поредна година бюджета осигурява всички сфери на обществения живот, без да увеличава размера на местните данъци и такси за жителите на общината“, коментираха бюджетарите на  Общината. Основните приоритети при съставянето на проекта за основния финансов документ на 2019 година са дейностите, свързани с култура, образование и опазване на околната среда, подобряване качеството на предоставяните публични услуги, успешно реализиране на проекти, финансирани със средства от Европейските фондове и програми.

От залата граждани и представители на различни опозиционни политически формации заляха главния финансист и зам.-кметовете Розалин Петков, Александър Държиков, Геогри Титюков с въпроси и предложения.

Очаквайте подробност какво искат и какво питат гражданите на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. 352 милиона !!! Прочетох , че бюджета на Варна за 2019 г e 500 милиона !!! Пловдив е с около 10 000 жители по-голям . Какви обяснения ще имат по темата кметът и общинарите ?

  2. Новите кофи трябва да са много повече и то в кварталите, а не само в центъра.
    Стига вече с разхвърлящите боклук около контейнерите „търсачи“!
    А и да платят да се преработят дъждарките, така че дъждовната вода да не отива в канализацията, където не й е мястото. Трябва да се отвежда към реката, а не един път да плащаме за повече пречистване на вода, втори път да наводнява всевъзможни места.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина