Министърът на културата на закриващото събитие: Това е началото

Актуално Гласове Градът Култура Новини

Столица на културата е марка, която трябва да дава дългосрочно добавена стойност, заяви Боил Банов

„ Бяха едни щастливи 12 месеца  не само за Пловдив и неговите гости, но и за цяла България. Имаше страшно интересни събития, нестандартни, различни, нощни, дневни, ранни, улични. Беше прекрасно”, коментира за Под тепето минути след края на церемонията по предаване на титлата Европейска столица на културата министър Боил Банов.

Той подчерта, че е много доволен от всичко, което се е случило през тази една година. „ Не е нормално всички да са доволни. Когато всички са доволни, значи има нещо неестествено, нещо сбъркано, нещо неприятно”, каза министърът на културата.

„ Най-голямата надежда за мен и това сме говорили и с кмета и неговия екип, е че всъщност това е началото. Столица на културата е марка, която трябва да дава дългосрочно добавена стойност. Тя не е един удар за една година. Тя има огромен ефект и този ефект трябва във времето да се използва разумно и Пловдив наистина да остане ярко и категорично в европейската и световна култура, защото има всички основания за това”, подчерта Боил Банов.

„ Много неща исках да видя през тези 12 месеца. Ако не бяха тия глупави два избора, които тровят живота на културата и изкуствата, сигурно нямаше да изляза от града. Важното е, че много хора говорят с въодушевление и пожелаха тази година да дойдат до Пловдив”, допълни министърът на културата.

Снимка: Росина Пенчева

Споделете ни във:

5 коментара за “Министърът на културата на закриващото събитие: Това е началото

 1. Пълна трагедия, халтура и безугледно крадене, разкопан площад и щайга пред катедралата Св. Лудвиг.

  1. “Щайгата” пред католическата църква нарушава имиджа й, но е насосана от Столични проектанти платени с американски галагани (бившето USAID / State Department и агентура).
   За сметка на това кривославният мутрополит (държащ под чехъл плужека ахрянов Гладен архитект както и шефа му мозъклията З. Д.) заяква и завоюва върха на Джамбаз Тепе за да инсталира (подобно на др. Альоша) ИДЕОЛОГИЧЕСКА ПРОПАГАНДА.
   Нация от ПОСЛУШНИЦИ.
   Винаги ГОТОВ.
   Хвала! Ура!

 2. Нека припомним вече изразявани СТАНОВИЩА за заплатаджии:
  ———————————————————–
  СПРЕТЕ ХАЛТУРАТА “НАСЛЕДСТВО”
  2 декември, 2019 в 10:22 pm
  Повечето кандидацващи „Културски Операторци“ вече станаха ясни и известни с откровен Квази“артистичен“ КИЧ (=KITSCH=); при което някои като „фондация“ ЕДНО („Пловдив За ЕДНО“ = бившото Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Dance Week) изобщо НЯМАТ ПРАВО ДА ДРАПАТ ЗА ОБЩИНСКИ ПАРИ ЩОМ СА ФОНДАЦИЯ (а обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС).
  Неуволняемата Изкуствена блондинка „артистична директорка“ следваше да я разжалват веднага щом се издъни с блокиране на булеварда, а и с насилването на дечицата ни с „ние сме всички цветове“ (=джендърчета нежни сме / Винаги Готов!=) през януари; вместо това тя цица ДИРЕКТОРСКА ЗАПЛАТА твърде дълги месеци.
  Стига!
  2019та свърши!
  БЕШЕ 2019!
  Айде няма нужда по инерция да се суркаме из КУЛТУРОПОДОБНИ СИВИ ПОТОЦИ до безкрайност; Софийската „СЕДМИЦА“ докога ще ни е на врата, а? А?
  Колко “Weeks” бе майни?
  Зико, опомнете се, изтрезнявайте, освестете се и спрете изг7зиците!
  —————
  5 за 4 ООД – Сурьозно? ФОНДАЦИЯ ТЪМНО-БЯЛАТА КУТИЯ?
  2 декември, 2019 в 10:42 pm
  ЩЕНИЯТА КРАЙ НЯМАТ: „…По-големият процент кандидати желаят развитие и в двете години…“ (цит.)
  КАКВИ ДВЕ ГОДИНИ, МА КАКИНОТО, Я КАРАЙ БЕЗ КРАЙ, ЗАВИНАГИ.
  КВАРТАЛ ТВОРЧЕСКИ „ИНДУСТРИИ“ ВЕЧЕ СМЕ СИ ЗАФОРМИЛИ (КРЪЧМА ДО КРЪЧМА, А СИ БЕШЕ ПОЛЕЗНА ЗАНАЯТЧИЙСКА ЧАРШИЯ; ПИТАЙТЕ АРХ. ТОНИ ТОПАЛОВА ТАКА ЛИ СИ Я ПРЕДСТАВЯШЕ КАТО Я СПАСЯВАШЕ?) = ТА ЕТО СЕГА И С ФОНДАЦИИ КАТО СЕ ОБЗАВЕДЕМ – АМИ КОЙ КАТО НАС…
  ——————–
  “ФОНДАЦИЯ” следва да благоТВОРИ, а не обратното – проверете!
  3 декември, 2019 в 4:25 pm
  Никоя ФОНДАЦИЯ не може да иска народни ПАРИ. Самата дума -проверете в енциклопедията- означава БлагоТВОРИтелност КЪМ НАРОДЕЦА, а не обратното.
  Цит.: “…обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС..” казва коментар = ами точно:
  “Фондация ОТВОРЕНИ изкуства” са тъкмо израстък от неговото “ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” Соросово, там колко години едни каки позирВат и цицат, а? Нещо друго да сте видяли освен перверзии там?
  #КОЙ подписа заповед за назначение на Меката Китка Асан Асанов за ДИРЕКТОР на ЕДНО? С каква заплата и откъде; а и с какви функции и кого да директирВа? Да продуктира какъв Продукт? Ами да го храни тогава, без да занимава Общината.
  Сдружение “ПрезКупЗаГрош” ли? “5 за 4 ООД” с Ограничена Отговорност Пет за Четири ли?
  Пловдивчаните сме БУДАЛИ ама само до едно положение.
  След Диктатурата на инджинеринг ИМПЕРИАЛиста нека се коригираме, не може по инерция. Който стратегира как 2019 щяла ЕСК да вегетира завинаги да цица от Града-вместо да се запретне за нещо градивно, полезно, практично- си прави сметки БЕЗ КРЪЧМАРЯ.
  Която изкуствена блондинка им ги е наобещавала разните благинки нека бъде разследвана и ако не е крала както Шефа й, а само под масата недоказуеми ръкостискания, то ЩЕТИ по недобросъвестност и некадърност няма начин да не й се намерят. Милионни.
  Трите милиона “МелинаМ” са ОБЩИНСКИ и Общината има катастрофален бюджет и ДУПКИ за закърпване (или греша, нямало ли да удвояват ДАНЪЦИТЕ? НЕ? Ще ги утрояват ли?)
  ——————–
  AMERICA FOR BULGARIA FOUNDATION остава на сухо!
  3 декември, 2019 в 6:14 pm
  Е как,
  АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ФОНДАЦИЯ нима ще остане „на сухо“?
  Някое и друго наше милионче да не им харижем за т’вачка – он’вачка?
  Що за ФОНДАЦИЯ са тия, щом не искат Народна Паричка?
  Или не бяха ли същите дето се казваха USAID и бяха Орган на Външното им Министерство преди време, тоест агентура на Държавния Департмент, сиреч ДЪРЖАВНИ – в зле разклатената им „държавност“?
  Бате ТРЪМП още ли не ги е забелязал, та да врътне и това кранче както най-умее?
  Саръевите вещици палят свещици . . .
  Ш-ш-шт!
  ——————
  “WRONG EVENTS” ООД ARE VERY, VERY WRONG
  3 декември, 2019 в 6:34 pm
  „Уронг ИвенЦ“ ООД пък са върха на подигравката срещу пловдивскио БУДАЛА Заспал Муйко В Сламата.
  Преведено за когото (оти ингилизки нЕма откАде он да назнайва, демек…!) гласи:
  СБЪРКАНИ МЕРОПРИЯТИЯ.
  Колтурничкото за ГРЕШНИ СЛУЧКИ.
  Ама са МНОГО, МНОГО В ГРЕШКА като заглавие на ООД за пред ОСъвета.
  ‘Оди дрОби Зеле -както казваме у Коньовица = Go Chop Cabbage!

 3. “…страшно интересни събития, нестандартни, различни, нощни, дневни, ранни, улични. Беше прекрасно…”ПРЕКРАСНИЧКО ДАЛИ БЕШЕ Е ВСИЧКО УЛИЧНО Е ВЪПРОС НА ВКУС НА КУЛТУРСКОТО МИНИСТЕРСТВО.
  “…Страшно интересни…” като израз показва сам по себе си доколко членоразделен е вторият поред простоват Културски.
  Някои опълченци си имаме малко по-други убеждения относно що е туй “култура” и “уличница” и “нощни”, “ранни” и … изг7зици. Дали и доколко култура се пра’и НА ЮРУШ, С КАМПАНИИ.
  (“Косиш и поливаш, косиш и поливаш, и така 200 години …)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.