АктуалноБългарияГласовеМненияПод небето

Мария Габриел: Разликата в интернет свързаността между градовете и селските райони е много голяма

„Създаването на дигитален иновационен хъб в Пловдив ще даде възможност на малките и средните фермери да тестват идеите си, преди да инвестират.“

Еврокомисарят по цифрова икономика и евродепутатът Владимир Уручев  участваха в дискусия в Аграрния университет

Те призоваха студентите да кандидатстват за стажове по програмите на ЕС

Таня Грозданова

Разликата в интернет свързаността между градовете и селските райони е много голяма на територията на целия Европейски съюз. Над 80 процента от градските домакинства са много добре свързани при само 47% от тези в селските райони.  Това каза в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Мария Габриел посети Аграрния университет в града, където заедно с евродепутатът Владимир Уручев  участваха в дискусия с преподаватели и студенти на тема: „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“. Двамата говориха пред препълнената аула на ВУЗ за цифровата трансформация, като част от развитието на технологиите, образованието и конкретно подготовката на кадри за агросектора.

Еврокомисарят припомни, че в рамките на сегашния програмен период има 6 милиарда евро за високоскоростен интернет.

Проектът за безплатен безжичен интернет на обществени места ще допринесе за намаляване на тази разлика-вече има множество селски общини, които са кандидатствали и са одобрени,“ добави Габриел.

Пред студентите, преподавателите  и десетки представители на местната администрация еврокомисарят говори за възможностите за създаване на дигитален иновационен хъб в Пловдив. Габриел изтъкна, че това би било място, където малките и средните фермери да тестват своите идеи, преди да инвестират.

Тя добави, че платените стажове по програмата „Цифрова възможност“ на ЕК са отворени за всички студенти, не само за IT специалисти. За шестте месеца от старта на програмата са обслужени 1500 стажа, а до края на годината има капацитет да станат 6000. Мария Габриел призова студентите от Аграрния университет да проверят възможностите за стажове в сектора във ферми на територията на ЕС, като след приключването им ЕК ще заплати стажа.

След като очерта основните предизвикателства по пътя към Дигитална Европа и Земеделие 4.0, Мария Габриел и отговаря на въпроси относно цифровизацията в сектора. Въпросите бяха задавани чрез он-лайн платформа в реално време от аулата.

На питането „Няма ли въвеждането на изкуствения интелект в земеделието да доведе до загуба на работни места?“ еврокомисарят цитира данни, че според някои източници едва 9 на 100 от работните места в сектора ще бъдат завзети от изкуствения интелект, но при всички случаи навлизането му ще ги промени.

Професор д-р Христина Янчева, ректор на Аграрния университет изтъкна в приветственото си слово, че много малко се говори за възможностите в селското стопанство с помощта на новите технологии и как обществото ни отговаря на това предизвикателство.

Студентите питаха още как ЕС ще подкрепи цифровизацията в сектора, как тя ще се отрази на безопасността на храните и поискаха мнението на лекторите за бъдещето на земеделието, предвид засилващите се климатични промени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина