АктуалноГрадътИзпод тепетоМнения

„Приятелите на базиликата“ ще се грижат за бъдещето на Епископската базилика

Целта е освен великолепен музей, тя да се превърне в живо и пулсиращо културно средище в сърцето на града 

Строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ в Пловдив тече с пълна сила. Планирано е тя да отвори врати за посетители в края на септември 2019 г. Докато архитекти, дизайнери, строители и археолози работят по сградата и съдържанието на музея, още един мащабен проект е в ход, не по-малко вълнуващ и интензивен. През януари бе официално регистрирана фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса на Пловдив.

Мисията на „Приятелите“ е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света. Как може да стане това? Фондацията набира средства от бизнес общността и гражданите чрез кампанията „Подари си птица“. В Епископската базилика бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 100 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се грижат за тях, като даряват 5000 лева годишно. С набраните средства от кампанията, „Приятели на базиликата“ ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции.

Участието на пловдивската общност е изключително важно по ред причини. Решението на ЮНЕСКО да включи обект в своя списък от обекти на световното културно наследство е дълъг и сложен процес. Едно от многобройните изисквания на ЮНЕСКО, в чиито индикативен списък Епископската базилика влезе веднага след подаването на кандидатурата, е общността да се обединява около опазването и популяризирането на своето културно-историческо наследство. Включването на бизнеса, културните организации, туроператорите и активните граждани в работата на „Приятелите на базиликата“ гарантира интереса на пловдивчани да съхраняват и развиват този невероятен музей, съобщават от фондацията.

До този момент в кампанията „Подари си птица“ с дарения са се включили 11 компании и граждани – „EVN България“, „Спийдфлоу“, „Милара Интернешънъл“, „Атаро Клима“, „Камо билд“, „Интеркомплекс“, Съветът на директорите на Фондация „Америка за България“, фондация „Пигмалион“, семейство Шилър, семейство Вандер Уил и Шарлийн и Гари МакДугъл. Кампанията тече постоянно. За повече информация можете да посетите сайта www.plovdivmosaics.org.

За Фондацията

 Фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“ е с учредители инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД и основател на „Тракия икономическа зона“, Илия Динков, съсобственик и търговски директор на „Интеркомплекс“ ООД и Надя Захариева, Директор Корпоративни връзки, Фондация „Америка за България“. Изпълнителен директор на „Приятели на базиликата“ е Катя Стайкова, журналист и собственик на компания за връзки с обществеността. Фондацията ще се управлява от 5-членен борд, в койтo представители ще имат компании от Пловдив, големи дарители, Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

Фондация „Америка за България“ е независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие. Фондацията работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. За повече информация: www.us4bg.org.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Можеха спокойно да премостят с път частта пред католическата църква и да не лишават града от една необходима и удобна транспортна връзка -„Мария Луиза“-„цар Борис !!!“ . Вместо това създадоха безумно комплицирано движение около училището и през Понеделник пазар , като го съсипаха окончателно.

  2. Ето как „администрацията“ от САРБ (Сел. Амер. Развит.БГ = Режимът БоБоТРИ) ловко прехвърлихме топката към . . . Агитки, Клубове и „инициативи“ за да можемЕ да си цицаме заплатите без главоболия, труд или ОТГОВОРНОСТИ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина