АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“

„Трябва да има реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост,“ пишат в открито писмо от НПО-то

Няма да има парад, подкрепете ни. Това е обобщеното звучене на отворено писмо, което разпространи до медиите Симеон Василев – председател на фондация „Глас-България“. Поводът е скандалът, който гръмна, подпален от конкретни политически партии и последвалата вандалска атака срещу сградата на ОФ „Пловдив 2019“.

В писмото фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на ЕСК. Декларацията е адресирана конкретно до: кмета Иван Тотев,  Общински съвет и фондация „Плодив 2019“.

Симеон Василев определя случилото се В последните дни като: „организирано  разпространение на неверни твърдения относно проекта на фондация GLAS Балканска гордост # Balkan Pride“, „лъжи“, „охулването“, които са добили „ истерични размери и заплашват доброто име на града, нормалното провеждане на инициативата ЕСК и въпросният проект.“

От НПО-то изразяват категоричното си несъгласие със ситуацията и призовават за институционална реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост, на което вече станахме свидетели.

Председателят Василев дава подробности за проекта: „Балканска гордост # Balkan Pride беше одобрен за финансиране по конкурса „Малки проекти: събития и общностно участие”, насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Проектът е на стойност 11 000 лв, от които 4000 са собствено финансиране, а 7000 финансиране от ОФ „Пловдив 2019”. Той не включва организиране на Прайд шествие в Пловдив, а представяне чрез фотографии на историята на шествията на Балканите под формата на изложба, която е планирана за осъществяване на закрито през месец юли в града. В проекта влизат още музикално събитие на група барабанисти от Солун и публична дискусия по темата за приемането, ценностите, какво ни сближава.

Проектът за първи път поставя въпроса за съжителството на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието. Очакваме той да започне диалог по темата за преплитането на националната култура и традиции и сексуалната ориентация и полова идентичност и да направи крачка напред към разбиването на стереотипите, свързани с ЛГБТИ хората в контекста на балканските традиции. С включването му в програмата на Европейска столица на културата, Пловдив 2019 демонстрира отвореност към всички теми и затвърждава мотото на цялата инициатива, а именно #ЗАЕДНО.“

Накрая писмото завършва с констатацията , че Пловдив и неговите жители винаги и с право са се гордеели със своя дух на приемане и мирно съжителство между различни етноси и малцинства.

И следния апел: „Затова Ви призоваваме да осъдите политизирането на инициативата Европейска столица на културата и опитите за партиен диктат върху програмата на Пловдив 2019, както и да вземете мерки за опазването на обществения ред и общинска собственост с цел  нормалното провеждане на различните прояви от културния календар на града.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

  1. „…Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“ ЛИ?
    1. САМОТО ВКЛЮЧВАНЕ ТИХОМЪЛКОМ В „КАЛЕНДАРА“ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОЯВИ, МАНИФЕСТАЦИИ И ПРОПАГАНДИ ПРЕДСТАВЛЯВА . . . ПОЛИТИЗИРАНЕ = НЕ ЛИ? СЛЕДОВАТЕЛНО – МЛЪК. ЧИБА!
    2. НИКАКВА „КУЛТУРНОСТ“ НИТО „ИЗКУСТВЕНОСТ“ НЕ СЕ СЪДЪРЖА В ЛГБТИ, А СА МО . . . ЩЕНИЯ, КОИТО СА НЕУМЕСТНИ В ПРОГРАМАТА ЕСК2019 (ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!)
    3. УПРАВНИЦИТЕ ВЗЕМАТ ОТ НАС ЗАПЛАТИ, ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ГРАДА И НЕ РАЗРЕШАВАМЕ ДА СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО С ЩЕНИЯТА НА ЛГБТИ, НА МОТОРЕТКАДЖИИ И МОРМОНЦИ.
    4. ДУМАТА ГЛАС НАПИСАНА НА ЛАТИНИЦА Е БЕЗСМИСЛИЦА, КОЕТО ИЗДАВА ИДИОТИЗаМА НА ТАЗИ АГИТКА.

  2. Ехеее! Всичките хомосексуалисти, които ги е срам да си признаят, сега стоят тук и пишат как „педалите“ нямали място в България хаха, 21ви век е бе, хора, вече няма нужда да се криете 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина