АктуалноБългарияГероите на деняГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Кристиян от Пловдив е задържаният за хакерската атака срещу НАП

20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е задържаният за хакерската атака срещу НАП. Софийска градска прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение на арестувания млад мъж за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за български граждани и търговски дружества от масивите на Агенцията по приходите. От обвинението обявиха, че инициалите на задържания са К.Б., той е от Пловдив, но работи в столицата.

Държавното обвинение съобщи, че задържаният е К. Б. от Пловдив. Междувременно стана ясно, че същото момче преди две години е пробило базата данни на МОН с цел да покаже колко е уязвима системата. Кристиян е възпитаник на Националната търговска гимназия.
Досъдебно производство срещу хакера е започнало с разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП, посочва прокуратурата в съобщение до медиите.
Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

С помощта на експерти от „Информационно обслужване“ било установено, че файлът, изпратен до медиите и съществуващ в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. В един от файловете се съдържали данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Благодарение на това било установено, че потребителското име се ползва от К. Б. – на 20 години от Пловдив.

Вчера ГДБОП установила, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа по ЗМВР. Служителят е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Действията на К.Б. нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, посочва прокуратурата.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит К. Б., както и в дома му в София и в Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Днес младежът е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в София неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.
Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за срок до 72 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина