АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Кенгуру, лисици, диви прасета и още от екзотичната пловдивска фауна на свобода през годините

След като прасета ходят в университета, защо да няма змии в мола, лемури в Капана и слон на Панаирния мост?! (СНИМКИ)

Да си припомним някои от случаите на екзотични или по-обикновени животни на необичайни места

Тео Караколев, Таня Кънева

Трикраката мечка в Зоокъта отдавна липсва от Гребната база, но откакто тя си замина, заедно с престарелия вълк Бисер, там се навъртат крави, лисици, та в един момент дори кенгуру подскачаше в околността.

Като един известен със свободолюбивостта си град, спокойно под тепетата и региона се разхождат всякакви животни, поели от местния айляк. Така, например, въпреки че Зоокъта ще има видри, такива същества може да видите на броени метри встрани в дивото – по брега на реката, освен видри, може да видите дребните гризачи нутрии, както и над 20 различни вида водолюбиви птици. В района на гребната е забелязвана и лисица.

Катерички, кълвачи и други животинки из пловдивските паркове все още са често срещана гледка. В града ни обаче си спомняме и много по-нестандартни срещи в дивото със свободно разхождащи си животни. Така избягалата в търговски център боа преди няколко дни не е прецедент по никакъв начин.

През януари социалните мрежи се разтресоха от разказа и снимките за дивата котка каракал, разходил се по улица „Ибър“, след което се прибрал у дома си. Това не било първият случай, в който той избягал – месеци по-рано от зооветеринарния комплекс се намесили, тъй като стопанката му, жена с руски акцент, се притеснила от липсата на любимеца си. Общинските служители упоили голямото коте, уловили го и го върнали на дамата.

Сред най-шокиращите случаи – засега в сферата на легендите поради липса на снимкови доказателства, е този на едно (или няколко) избягали от домашен зоокът кенгура. Случаят грабна публиката през 2013 година, когато дори се разказваха истории как кенгуруто се храни с черешите на хората в Брестник. Как завърши историята, също остава само легенда.

Битово-забавни са случаите в крайните квартали. Новите сгради на Пловдивския университет неведнъж са попадали в медийния обзор с посещения от прасета, крави и други животни. Пасящи преживни са ставали гости и на обществени пространства от южната страна на река Марица, като например Гребната база.

Дали честите срещи с диви, или не толкова диви, животни в публични пространства ще конкурират Зоопарка или все пак изкуственото пространство за среща с екзотична фауна ще има успех? Със сигурност той се оказа приятен за други свободолюбиви пловдивчани – диви патици, които са се самонастанили в Зоокъта.

В Пловдив безспорно можем да се похвалим с айляк-животни.

Докато под тепетата те всяват медиина истерия и вихрят коментари в социалните мрежи, един немски град използва екзотичните си животни по улиците с обществена цел. Представяме ви два кадъра от фотосесията на Ceslovas Cesnakevicius. Неговата идея е, че екзотичните животни в града ни учат на толерантност към различните. Кадрите са подбрани заради приликата на пейзажа с конкретни места в Пловдив.

Приличат на лемури в Капана

Слон на Панаирния мост

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина