АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Инициатива променя пространството около параклиса „Св. Георги” в Тракия

Зоната ще бъде обновена с помощта на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” и местните жители

Пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239 в район Тракия в Пловдив ще бъде облагородено от местните жители и платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”. Конкретните стъпки за промяна и форматът на намеса в средата бяха обсъдени с жителите на микрорайон 12А на проведеното на 29 август обществено обсъждане. На място присъстваха експерт урбанист, екипът на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” и представители на общинската администрация от района и много граждани. Предстои да бъде направен конкретен визуален проект за промяна на мястото и да се подготви план за изграждане и поддържане на облагородената зона. Самата промяна ще бъде направена от доброволци на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и местните жители с подкрепата на общината през септември.

През юли в  инициативата на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, подкрепена от  администрацията на Община Пловдив – Район „Тракия“, за  облагородяване на  нова зона в района бяха получени девет предложения от местните жители.  Предпочетено за обновяване е пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради демонстрираната готовност на хората от района да участват в изграждането и поддържането на новото пространство. Предложението е направено от жители на бл. 240. Районната администрация е потвърдила готовност да се ангажира с подготовката, озеленяването и залесяването на терена, а сдружение “BG Бъди активен” ще подпомогне процеса с доброволци,  създаване на конкретния проект за мястото, след обсъждане с местната общност, и цялостна организация за осъществяването му.

„Много силно приветствам инициативи, които носят активната гражданска позиция. Впечатлен съм от намерението, от визията, от устремеността на екипа на БГ Бъди активен. Винаги в работата си, преди да стартираме даден проект, се обръщам към хората за мнение, защото това, което правим е за тях и е важно да знаем какви са техните очаквания, техните искания. Това е и първият етап от дейностите на БГ Бъди активен. Точно този подход към хората, който и аз самият прилагам, е едно от нещата, които ме накара да подкрепя каузата. Но водеща роля има акцентът в инициативата, а именно приобщаването на хората в процесите, защото е важно да бъдат част от случващото се и да припознават пространствата в градската среда, като така заявяват и своята гражданска позиция. Пожелавам успех на проекта и ще дам своята подкрепа – от това да съдействам институционално до това да се включа лично в преобрзяване на избраните пространства , каза кметът на района Костадин Димитров.

В допълнение към обновеното пространство около параклиса „Св. Георги“ „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще осигури и поставянето на нови творчески елементи в парк „Елит“, отново в Тракия. На място ще бъде изграден огромен сенник от рециклирани пластмасови бутилки. Арт инсталацията ще бъде създадена от ALHM collective.

Т. нар. процес на плейсмейкинг – създаване на нови, лесно достъпни зони за срещи, спорт, игри и отдих в градска среда, включва три важни етапа – обсъждане, проектиране и изграждане. По тази схема се работи и за обновяването на избраната зона в Район “Тракия”. След проведеното вчера обсъждане, се пристъпва към създаване на конкретното проектиране на пространството и плана за изпълнението му.  Ключовиелементи в този процес са активното участие и ентусиазмът на местните жители в планирането, проектирането, създаването и стопанисването на обновените места. През последните няколко години от сдружение БГ Бъди активен успешно бяха създадени 20 подобни места в други градове в страната в партньорство с местните общности. Подобен процес в момента тече и на Младежкия хълм в Пловдив, където заедно с Младежкия приключенски център и доброволци през миналия уикенд беше монтирана площадка с фитнес уреди. На място бяха събирани нови идеи за обновяване на района и скоро предстои обсъждане с гражданите на следващите стъпки за облагородяването му.

„Радваме се, че срещнахме ентусиасти сред жителите на район „Тракия“ и получихме подкрепа от Общината, за да обновим и облагородим конкретно място тук. Най-ценното е, че имаме повод местната общност да се ентусиазира и да се обедини около осъществяването на конкретна идея за подобряване на средата и качеството на живот. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят. Според представително проучване сред пловдивчани от м. май тази година активните граждани по отношение на опазването на чиста и красива среда са между 25 и 30%. Добрата новина е, че има потенциал този дял да се увеличи с поне още 10% Вярваме, че е въпрос на време и натрупване на положителни примери, за да се случи това, казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Намесата в публичните пространства в район „Тракия“ е част от дейностите за чиста градска среда на пловдивското сдружение БГ бъди активен, обединени в платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя обединява активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации. Дейностите на платформата включват инициативи за намаляване на замърсяването, насърчаване на рециклирането и на активното участие на гражданите в изграждането и поддържането на приятни и достъпни публични пространства в града. Като част от програмата наскоро бяха изрисувани контейнери за отпадъци в кварталите „Кючук Париж“ и „Смирненски“, а кошчетата за боклук в Гребната база бяха превърнати в мини спортни атракции. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ вече помогна и на над 20 големи събития в Пловдив да намалят отпечатъка си върху околната среда чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Беше създаден и наръчник за организиране на Чисти събития, а доброволци от организацията проведоха различни образователни акции сред жителите на Пловдив, за да провокират активното им поведение за намаляване на замърсяването в града. През есента предстоят още творчески намеси и обновяване на други зони на Пловдив.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се финансира от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Блазя им в Тракия – станал е абсолютно европейски квартал. Цял град е. В Лаута е неузнаваемо. А детската площадка е прекрасна. Чакахме на опашка – пълно с деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина