АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Инвеститорът, съборил шнитеровата къща до Общината, игнорирал идейния проект за запазване

Оригиналният идеен проект предвиждал запазване на южната фасада, но той не е спазен

Сградата е единична културна ценност от ансамблово значение

Теодор Караколев

Съборената сграда на пешеходната част на улица „Гладстон“ над подлеза е трябвало да бъде запазена, според идейния проект. Къщата, построена по проект на архитект Йосиф Шнитер преди повече от век, е със статут на единична културна ценност от ансамблово значение. Как се е стигнало до нейното събаряне, все още няма информация. Към момента изглежда обаче, че инвеститорът е пренебрегнал както архитектурния проект, така и законовите изисквания. Както по-рано писахме, тази сутрин останалите стени от сградата бяха съборени окончателно.

Имаше идеен проект за запазване на южната фасада и други части, които бяха най-ценните в сградата, разказа за „Под тепето“ архитект Румяна Пройкова. Днес ми казаха, че тази част е съборена, нямам информация защо е станало така, допълни тя. Арх. Пройкова е участвала, заедно със свои колеги, в изработването на идейния проект в началото. Днес няма общо с обекта.

Южната част – към Цар- Симеоновата градина е трябвало да бъде изцяло запазена с конструктивни елементи, които да подкрепят оригиналната структура. В северната част – към отдел „Екология“ и малкия зелен парк, е имало промени през годините, а до вчера са били запазени само основите. Базирайки се на заснемане, правено преди години от НИНКН, се е предвиждало довършване и възстановяване на сградата и от там. Изглежда целият този проект е променен в работна фаза.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

    1. Я си отивай на село и си живей там. Сложи си алуминиева дограма, затъмнени прозорци и бетонен гараж за BMW-то от ‘84 година. Беронирай двора да не расте трева и направи вътрешен колзет.

  1. И цялото това безобразие се прави по европейски програми. За мен тази къща е поредната умишлено съсипана, с мълчаливото или не съдействие на институциите. Поредният „инвеститор“, за когото предварително е било ясно какви са му намеренията. Типично за мутренско-олигархичния модел – рушат, плащат си глобата или подкупа и продължават както си знаят. А плебсът се кефи.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина