АктуалноМненияНовиниПод ножа

Издирването на Арабаджиеви – какво казва сайтът на Интерпол

Имената им не са на сайта на международната организация

Дневник

Три месеца и половина след като Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно, а адвокатът на сина им каза, че се прибират до дни, двамата не са в България, а имената им не са в списъка на издирваните, качен на сайта на Интерпол. Имената на всички обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията – Евелин Банев – Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков – Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев и др.

Арабаджиеви са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. При акция на прокуратурата в края на август в хотелите на Арабаджиев „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан сина им – Вълчо Арабаджиев, който е в ареста и две счетоводителки.

След акцията зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция. Но Гешев подчерта, че не са на почивка, а се укриват.

Имената на Арабаджиеви не са на сайта на Интерпол. На въпрос на „Дневник“ от международната организация обясниха, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти и насочиха въпросите към българските разследващи органи.

Наблюдаващият делото прокурор Кирил Пейчинов каза за „Дневник“, че Арабаджиеви се издирват от Интерпол. Неофициално от държавното обвинение казаха, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други – не.

Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани – не е искано издирването му или изискващата страна е поискала за червената бюлетина (за издирване) да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията. Искането на България Интерпол да издирва Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата.

На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно като бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград и се е явявал няколко пъти пред местния съд, който разглежда искането за екстрадицията му, както и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турския арест.

Сред издирваните българи е и Георги Станоев, известен като Малката Бирма, той се издирва заради разследване срещу престъпна група за нелегални цигари. Акцията срещу Станоев, баща му – Евлоги Станоев, Голямата Бирма и брат му Антон Станоев, се проведе след тази срещу семейство Арабаджиеви. В средата на септември спецпрокуратурата направи претърсвания и изземвания в офисите на дружествата, стопанисващи свързаните с тях ресторанти „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“ в София. Антон Станоев също беше обявен за издирване, но той се предаде сам на прокуратурата. Към днешна дата неговото име е свалено от сайта на Интерпол и не е сред издирваните. Предаде се и баща им Евлоги Станоев, но неговото име също не беше качено на сайта на организацията, а адвокатът му Ина Лулчева каза, че той не е издирван, призоваван или търсен по някакъв начин.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина