АктуалноМненияПод ножа

Договарянето с фирмата арх. Цоневски било прекратено

 

Таня Грозданова

Обявената процедура за договаряне, без предварително обявление от Община Пловдив за проектиране на една улица и две пасарелки на булеварди, с отправена покана към фирмата на общинския съветник от „Кауза Пловдив“ арх. Цветелин Цоневски, е прекратена. Това заявиха повторно пред Под тепето от Пресцентъра на Община Пловдив, след като помолихме да проверят отново твърдението на юристите.

Молбата ни за проверка бе продиктувана от факта, че и на сайта на общината и в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) процедурата е открита.

Според обяснението на юристите от местната администрация, процедурата е прекратена с писмо до АОП отпред две седмици. Само че точно преди две седмици тя е била качена на сайта на Агенцията, уточни репортерът ни, на което получи уверение, че АОП има време за отговор и до два-три дни ще го публикува.

Процедурата е активна, заявиха категорично от Агенцията за обществени поръчки пред Под тепето. Няма документ за прекратяването ѝ. Нещо повече, от там разясниха подробно каква е системата за публикуване в платформата.

Служител в отдел Електронни регистри и мониторинг обясни, че всяка община има свой профил и публикува документи с електронен подпис, чрез импортирането им в електронен вариант. Документите се публикуват с дата, на която са качени, тоест ден за ден и стават видими след контрол от служител на Агенцията. Единственият вариант за „закъснение“ на документ е до 48 часа и то в случаите когато касае голяма обществена поръчка, която трябва да бъде публикувана и във вестника на АОП, а този казус не е такъв, заявиха от отдела.

Извършената проверка от отдел Електронни регистри и мониторинг на Агенцията за обществени поръчки в профила на Община Пловдив показа, че няма чакащи документи за контрол преди публикуване.

Експертите изрично уточниха, че за да бъде спряна една процедура има конкретни законови стъпки. Първата е да има решение на Общината за спирането ѝ. Втората – то да бъде публикувано на сайта на администрацията, където да стои в изискуемия за обжалване 7-дневен срок. Трето – след изтичането на този срок документът се импортва в платформата на АОП по гореописаната процедура.

При репортерска проверка в сайта на Общината до 16 часа днес не бе качено решение за спиране на процедурата, нито пък е свалено съобщението за обявяването ѝ.

От всичко до тук стана ясно, че някой прехвърля топката в чужда врата и пуска по пързлаката журналистите с надеждата да не търсят всички страни.

Очаквайте коментарите по казуса и отговорите на въпроса „има ли конфликт на интереси“ от: архитектурното бюро на съветника Цоневски, лидера на коалиционния партньор „Кауза Пловдив“ на управляващите от ГЕРБ – зам.-кмета Георги Титюков и кмета на Община Пловдив Иван Тотев.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина